Calendar ortodox 2020, 22 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Vasile preotul din Acira

calendar-ortodox-2020-22-martie-sfantul-sfintit-mucenic-vasile-preotul-din-ancira.png

Calendar ortodox 2020, 22 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Vasile preotul din Acira
Sfântul Mucenic Vasile preotul din Acira
foto: Doxologia.ro

Sfântul Mucenic Vasile, preotul din Acira, este prăznuit la data de 22 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Vasile, preotul din Acira, este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 22 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 22 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Vasile, preotul din Acira

Sfântul Mucenic Vasile era preotul în biserica din Acira, unde se străduia să-i înveţe pe oameni adevărul creştinesc şi să-i recâştige din ghearele diavolului şi să-i îndepărteze de toate relele. El predica despre vremurile cuplite pe care le trăiau, despre căpeteniile iadului care sunt printre oameni şi despre slugile lui Satana care sunt lupi răpitori îmbrăcaţi în piei de oi, darcare nu au nici pace nici odihnă în a vâna sufletele spre pierzanie. În vremea aceea biserica era tulburată de erezia ariană dar Vasile era statornic şi tare în credinţă şi nici o clipă nu se abătea de la a mărturisi dreapta credinţă. Când Iulian Apostatul a ajuns împărat a început a da legi pentru a sili popoarele închinarea la idoli, iar sfântul Vasile văzând cum se pierd sufletele se ruga lui Dumnezeu pentru cetatea sa, Acira, iar închinătorii la idoli l-au auzit şi s-au năpustit asupra lui cu mânie şi l-au dus înaintea guvernatorului ca să-l cerceteze. Saturnin l-a înterogat şi auzind mărturisirea de credinţă a sfântului Vasile s-a mâniat tare şi a dat poruncă ca să fie torturat. Când a văzut că Vasile îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru chinuri Saturnin i-a scris împăratului Iulian care a venit în persoană să-l convină să se închine la idoli. Pentru că erau mulţi care aveau în Vasile un exemplu, împăratul s-a gândit că dacă-l va convinge să se închine la idoli te toţi cei care-i urmează lui îi va convinge. A încercat şi cu vorba bună, a încercat şi cu tortura dar Vasile era ca o stâncă, neclintit în credinţa lui. O dată când împăratul era martor la chinurile la care era supus, Vasile a luat o bucată de carne care-i atârna din trup şi i-a aruncat-o împăratului în obraz, iar acesta a plecat ruşinat. Sfântul cu mult curaj a răbdat chinurile cumplite pentru Hristos până ce şi-a dat sufletul în mâinile Dumnezeului celui Viu, iar curajul lui a fost exemplu pentru toţi creştinii care-l urmau întărindu-i în credinţa cea adevărată. 

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Vasile, preotul din Ancira

 Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Vasile, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Vasile, preotul din Ancira

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Săvârşind petrecerea cea după Lege, ai păzit credinţa, Sfinţite Mucenice Vasile. Pentru aceasta, te-ai învrednicit cununilor muceniciei şi stâlp neclintit te-ai arătat Bisericii, mărturisind pe Fiul Cel fără de început cu Tatăl şi cu Duhul, Treimea Cea Nedespărţită, pe Care roag-O să ne mântuiască din nevoi, pe noi, cei ce te cinştim pe tine, ca să strigăm ţie: bucură-te, Sfinte Vasile, de Dumnezeu înţelepţite!

La 22 martie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfintele muceniţe Calinica şi Vasilisa;
  • Sfintei Mucenite Drosida;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Eftimie.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, iar vinerea din săptămâna luminată se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.

  • Calendar ortodox 2020, 21 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul

    Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul este prăznuit la data de 21 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 21 martie. Zi de post.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1