Calendar ortodox 2020, 20 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Talaleu

Ultima actualizare:

    Sfântul Mucenic Talaleufoto: doxologia.ro
Sfântul Mucenic Talaleufoto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit la data de 20 mai în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Talaleu este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 20 mai. Dezlegare la pește.

Sfântul Mucenic Talaleu a fost fiul arhiereului Veruchi şi a fost crescut în bună credinţă. A învăţat meşteşugul doctorilor şi era milostiv şi primitor încât primea la el în casă pe oricine îi cerea ajutorul. Avea milă de săraci şi avea grijă de neputinţele şi de durerile lor. Desori îi lua la el acasă unde-i îngrija unde le slujea ca un rob. Şi deşi erau vremuri în care împăratul Numerian (283-284) îi prigonea pe creştini, Sfântul Talaleu îl propovăduia cu îndrăzneală pe Hristos. Pe mulţi a vindecat cu priceperea lui de doctor dar pe şi mai mulţi i-a ajutat cu harul pe care Dumenzeu l-a trimis asupra lui. A fost prins când căuta săraci să-i ajute şi dus la judecător unde a mărturisit cu îndrăzneală că este creştin. L-au bătut cu biciul ca să se leapede de credinţa lui dar el mai tare se întărea, l-au chinuit cu foc şi unelte  de tortură care mai de care mai înfiorătoare dar el tot îl mărturisea pe Hristos. Pentru că era marea agitată l-au pus pe o barcă şi i-au făcut vânt în larg dar marea l-a purtat cât l-a purtat apoi s-a liniştit ca prin minune. L-au aruncat la patru lei înfometaţi şi aceştia au venit la picioarele lui şi se gudurau precum pisicuţele. La sfârşit văzând că nu are ce face a ordonat să fie tăiat cu sabia. Dar mulţi din cei care au văzut răbdarea şi puterea lui au crezut în Hristos şi au murit mărturisindu-l. Aşa a murit mentorul lui care l-a învăţat meşteşugul medicinei, Asteri – tâmplarul, ostaşul Alexandru şi mulţi alţii printre care Sterona, Filerghie, Timotei, Teodula, Macaria.

Troparul Sfântului Mucenic Talaleu

 Glasul al 4-leaMucenicul Tău, Doamne, Talaleu, întru nevoinţa sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Talaleu

 Glasul al 3-leaFecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.Împreună cu mucenicii arătându-te pătimitor te-ai făcut ostaş întrarmat ales împăratului slavei, prin osteneli şi prin chinuri, călcând trufia închinătorilor la idoli. Pentru aceea lăudăm cinstită pomenirea ta, înţelepte Talaleu.

La 20 mai în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Lidia;
  • Sfântul Mucenic Ascla;
  • Sfinții Cuvioși: Nichita, Ioan și Iosif, ctitorii Manastirii Hios;
  • Sfântul Cuvios Marcu Pustnicul;
  • Sfântul Cuvios Talasie.
image
image
image
image
image
image
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net