Calendar ortodox 2020, 20 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Ignatie Teoforul

Sfântul Ignatie Teoforul este prăznuit la data de 20 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Ignatie Teoforul este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 20 decembrie. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 20 decembrie. Sfântul Ignatie Teoforul, purtătorul de Dumnezeu

Sântul Ignatie era episcop al Antiohiei câna a ajuns pe tronul împărăţei Romei, Traian. Se poveşteşte că Ignatie, pe când era copil l-a întâlnit pe Mântuitorul şi acesta l-a luat de mâini şi a spus “De nu vă veți întoarce și nu veți fi ca pruncii, nu veți intra întru împărăția cerurilor și cine va primi pe un copil ca acesta întru numele Meu, pe Mine mă primește”. De aceea Sfântului Ignatie i se mai spune şi purtătorul de Dumnezeu. A fost ucenic al Sfântului Apostol Ioan şi când a primit ocârmurmuirea bisericii cu multe osteneli propovăduia buna credinţă şi arăta sârguinţă apostolească. Împăratul Traian, după ce a avut victorie mare asupra sciţilor a dat ordin ca tot cetăţeanul să aducă jertfă idolilor în toată împărăţia. Pentru că cei ce credeau în Mântuitorul Hristos au refuzat atunci s-a pornit prigoană mare împotriva creştinilor. Când a pornit Traian război împotriva perşilor, a trecut şi prin Antiohia şi a auzit de Sf Ignatie şi l-a chemat la el. După ce l-a cercetat, Traian s-a hotărât să nu-l facă martir în oraşul lui, unde era iubit şi respectat, şi în felul ăsta să-i aducă şi mai multă cinste, ci să-l ducă la Roma şi să-l dea leilor ca pe tâlharii de rând. El a refuzat să fie apărat de enoriaşi şi le-a spus că inimile lor trebuie să se îndrepte spre Hristos şi el să nu fie confundat cu acesta. Fiarele au fost mormântul sfântului întrucât aşa a fost dorinţa lui pentru că se considera “grâu al Lui Hristos și voiesc să mă macin prin dinții fiarelor, ca să mă fac Lui pâine curată". Credincioşii au strâns oasele, le-au înmormântat cu cinste şi multe zile au plâns despărţirea, dar Sfântul Ignatie li s-a arătat în vis unora şi îi îmbrăţişa şi-i îmbărbăta iar altora li s-a arătat cum se ruga pentru cetate şi se nevoia. Împăratul Traian a primit vestea morţii lui şi cum a mers la moarte fără teamă şi cu bucurie şi i-a părut rău pentru el şi a ordonat să înceteze prigoana creştinilor şi i-a lăsat să trăiască în pace.
Se povesteşte că după ce l-au mâncat fiarele păgânii i-au găsit printre oase inima neatinsă de animale. Atunci au despicat-o cu cuţitul să vadă dacă găsesc pe Dumnezeu, iar pe pereţii inimi, pe dinăuntru scria cu litere de aur Iisus Hristos.

 Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei

Glasul al 4-lea
Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei

Glasul al 3-lea
Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.
Ziua cea purtătoare de lumină a strălucitoarelor tale nevoinţe vesteşte mai înainte tuturor pe Cel Ce S-a născut din Fecioara; că de Acesta însetând şi din dragostea de a te îndulci de El, te-ai grăbit a fi măcinat de fiare. Pentru aceasta de Dumnezeu purtător ai fost numit, Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, Mărite.

 La 20 decembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ioan din Kronstadt;
  • Cuviosul Filogonie, patriarhul Antiohiei;
  • Sfinţii Mucenici Evghenie si Macarie;
  • Sfântul Mucenic Ioan din insula Tasos.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, 19 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Bonifatie

    Sfântul Mucenic Bonifatie este prăznuit la data de 19 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Bonifatie este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 19 decembrie. Zi de post.

  • Calendar ortodox 2021, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1