Calendar ortodox 2020, 20 aprilie. Sărbătoarea Zilei. Hristos a înviat! Sfântul Teotim Episcopul Tomisului.

Ultima actualizare:

    Sfântul Teotim Episcopul Tomisului.foto: doxologia.ro
Sfântul Teotim Episcopul Tomisului.foto: doxologia.ro

A doua zi de Paști. Sfântul Teotim Episcopul Tomisului este prăznuit la data de 20 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Teotim Episcopul Tomisului este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 20 aprilie.

Sfântul Teotim, era de sorginte daco-romană, născut pe meleagurile Dobrogei de astăzi. A fost părintele duhovnicesc şi învăţător sfinţilor Ioan Cassian şi Gherman ai a păstorit biserica Tomisului în a doua jumătate a secolului al IV-lea. Despre el ştim din scrierile fericitului Ieronim care îl pune în rândul bărbaţilor iluştri ai vremii, numindu-l preot cu mult har, cu dragoste de Dumnezeu, teolog strălucit şi scriitor neobosit. Gânduri ale sfântului Teotim au fost păstrate în florilegiul “Paralele sfinte” ale sfântului Ioan Damaschin iar istoricul Sozomen îl pomeneşte pentru traiul modest şi harul vindecător. Un alt istoric paleocreştin, care poartă numele filosofului grec Socrate, ne dezvăluie că Sfântul Teotim era cunoscut de toată lumea, de la împăraţi şi episcopi la călugări, creştini mireni şi păgâni şi toţi îl respectau pentru evlavia sa şi felul cinstit şi corect în care-şi ducea viaţa. Sub păstorirea lui plină de dragoste şi înţelepciune, pentru că nu degeaba era numit de toţi “filosoful”, viaţa monahală a Dobrogei înfloreşte fiind considerată “de aur” iar călugării trăitori pe aceste mealeaguri fiind apreciaţi în tot imperiul. Hoardele migratoare pe care cu greu reuşiea să-i îmblânzească cu daruri, cu rugăciuni şi prin sfinţenia vieţii sale îl numea “zeul romanilor”. A fost bun prieten cu Sfântul Ioan Gură de Aur, care i-a trimis în anul 399 misionari pentru nomazii huni. A luat parte la Costantinopol la un sinod local în anul 400 şi i-a luat apărarea sfântului Ioan Gură de Aur împotriva ereticilor Antonin al Efesului şi Epifanie al Ciprului. În lucrarea “Acta Sanctorium”, despre sfântul Teotim stă scris că în Sciţia, la Tomis, este pomenit Sfântul Teotim episcopul, pe care l-au cinstit chiar şi barbarii necredincioşi pentru minunile pe care le-a făcut şi viaţa sfântă pe care a dus-o. Este considerat păritele Filocaliei româneşti iar scrierile sale, influenţate de sfinţii părinţi ai bisericii ne vorbesc despre liniştea minţii şi a inimii.

Troparul Sfântului Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Teotim, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului

Glasul al 8-lea

Ca cel ce eşti stâlp al Bisericii lui Hristos, ai surpat eresul lui Arie, Înţelepte Teotime; pentru aceasta Dumnezeu nostru te-a împodobit pe tine, Preafericite Ierarhe Teotim. Cu rugăciunile tale păzeşte, preasfinte, întreaga turmă şi cetatea tomitană.

La 20 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul mucenic Pafnutie;
  • Sfinţii Socrat şi Dionisie;
  • Sfântul Agatanghel;
  • Preacuviosul Gheorghe Marturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pavel palcu   special arad jpg
image
image
image
image
image
image
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net