Calendar ortodox 2020, 2 mai. Sfinţii zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare în Constantinopol

Ultima actualizare:

    Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare în Constantinopolfoto: doxologia.ro
Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare în Constantinopolfoto: doxologia.ro

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare în Constantinopol sunt prăznuite la data de 2 mai în calendarul ortodox Sfântul Ierarh Atanasie cel este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 18 ianuarie şi 2 mai.

Sfântul Atanasie cel Mare a fost unul din cei mai importanţi ierarhi ai bisericii creştine din secolul al IV-lea. S-a născut în Alexandria în anul 295 sau 296 şi a fost hirotonit diacon la doar 24 de ani după ce a primit o temeinică pregătire teologică. Sfântul Alexandru al Alexandriei îl face şi secretarul lui după ce-l hirotoneşte şi în această calitate îl însoţeşte pe patriarh la Niceea şi ia parte la primul Sinod Ecumenic convocat de sfântul Constantin cel Mare.  La sinodul ecumenic de la Niceea din anul 325 unde s-au stabilit printre altele prima parte a  Crezului pe care şi astăzi îl rostim în biserică, canonul Sfintei Scripturi ordinea şi stuctura cărţilor pe care le conţine şi ziua în care se serbează Paştele, adică în prima duminică de după prima lună plină care are loc după echinocţiul de primăvară.Sfântul Atanasie contribuie la combaterea şi condamnarea ereziilor lui Arie care contesta Dumnezeirea lui Hristos şi ale cărui teorii au creat prima mare tulburare din sânul bisericii creştine. La moartea Sfântului Alexandru este ales episcop la 8 iunie 328 şi deşi a suferit nu mai puţin de cinci exiluri a păstorit pe creştinii ortodocşi până în anul 373, fiind un vajnic apărător al credinţei şi un puternic adversar al ereticilor susţinători ai lui Arie. Pentru că era un bun cunoscător al Sfintei Scripturi dar avea şi temeinice cunoştinţe de filosofie şi teologie, a pus dogma credinţei ortodoxe pe temelii puternice. A murit la 2 mai 373 după 45 de ani de episcopat.

Troparul Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare

 Glasul al 3-leaStâlp al Ortodoxiei ai fost, prin dumnezeieşti învăţături, întărind Biserica, ierarhe Atanasie; căci pe Fiul de o fiinţă cu Tatăl mărturisindu-L, ai ruşinat pe Arie. Părinte cuvioase, roagă pe Hristos Dumnezeu, să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare

Cu curgerea sângelui tău adăpându-se Biserica lui Hristos, odrăsleşte din Dumnezeiasca sămânţă dogma pe care o avem de la părinţi, cuvioase.Ale Ortodoxiei învăţături sădind, spinii relei socotinţe ai tăiat, înmulţind sămânţa credinţei cu plouarea Duhului cuvioase. Pentru aceasta lăudăm pomenirea ta.

La 2 mai în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Esper şi Zoe, şi fii lor Chiriac şi Teodul;
  • Cuviosul Iordan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net