Calendar ortodox 2020, 2 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

calendar-ortodox-2020-2-iunie-sfantul-mare-mucenic-ioan-cel-nou-de-la-suceava.png

Calendar ortodox 2020, 2 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
foto: doxologia.ro

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este prăznuit la data de 2 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 2 iunie.

Calendar ortodox 2020, 2 iunie. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în Armenia Mică, în cetatea port Trapezunda, important nod negustoresc al acelori vremuri, din părinţi creştini cu dragoste de Dumnezeu. El, împreună cu tatăl său, se ocupa de negoţ, exportau icoane, smirnă, şi mătăsuri bizantine şi cumpărau grâne, vite, oi, miere şi diverse roade ale pământului. Într-una din călătoriile lui l-a cunoscut un negustor francez, Reiz, de credinţă catolic, care cu uşurinţă i-a câştigat încrederea lui Ioan care era naiv ca orice om curat la inimă. Francezul nemilostiv şi fără omenie nu putea să sufere faptele cele bune ale fericitului Ioan şi diavolul i-a vărsat în suflet cupa cu cu otrava invidiei. El îl vedea deseori rugându-se şi aducând slavă lui Dumnezeu, era blând şi aplecat către fapte bune, miluind pe cei nevoiaşi, şi pe bolnavi încurajându-i, dând tuturor ce aveau nevoie şi ce îi sta în putere. Vrăjmăşia a ajuns în sufletul lui şi când negustoria i-a adus pe tărâmuri Moldave, în Cetatea Albă, care în acea vreme era sub stăpânirea mahomedanilor, iar francezului i-a încolţit în minte un plan mârşav. S-a dus la cadiul reprezentant al sultanului şi i-a spus că Ioan vrea să treacă la Islam. Dar când acesta l-a luat la întrebări acesta l-a mărturisit pe Hristos cu atât de multă râvnă încât a stârnit furia cadiului care a ordonat ca sfântul Ioan să fie legat de un cal şi târât prin cetate. Când a ajuns în cartierul evreiesc el se ruga la Hristos şi-i mulţumea că i-a dat darul de a îndura chinuri pentru credinţa strămoşească, iar un evreu a luat sabia şi i-a tăiat capul. Francezul nemernic a vrut să fure trupul sfântului martir şi să-l ducă în patria sa, dar creştinii l-au luat şi l-au aşezat în biserică lângă sfânta masă. Înaintea moaştelor lui mulţi creştini şi-au găsit alinarea, s-au vindecat de nevoinţe sau s-au tămăduit de boli. În anul 1402 domnitorul Moldovei a luat moaştele şi le-a aşezat la Suceava de unde Ioan Sobieţchi le-a dus în Polonia pentru 94 de ani. Sfântul Ioan s-a întors în Moldova în anul 1783 unde este şi astăzi.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

 Glasul al 4-lea
Viaţa ta pe pământ bine cârmuind, pătimitorule, cu milostenii şi cu neîncetate rugăciuni şi lacrimi şi iarăşi către pătimire bărbăteşte pornindu-te, necredinţa persienească ai mustrat. Drept aceea Bisericii te-ai făcut întărire şi creştinilor laudă, Sfinte Ioane pururea pomenite.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.
Plutind pe luciul mării cu neguţătorie, de la răsărit către miazănoapte te-ai nevoit şi chemandu-te Dumnezeu pe tine, precum Matei vama şi tu neguţătoria lăsând, Aceluia ai urmat prin sângele muceniciei, cu cele vremelnice răscumpărând cele netrecătoare, ai luat cunună de biruinţă.

 La 2 iunie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Nichifor Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului;
 • Sfântul Cuvios Mucenic Erasm;
 • Sfântul Mucenic Dimitrie, care a mărturisit în Filadelfia;
 • Sfântul Mucenic Firm;
 • Sfântul Mucenic Tespesie.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie:

 • Calendar ortodox 2020, 1 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

  Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este prăznuit la data de 1 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 1 iunie.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1