Calendar ortodox 2020, 19 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria

calendar-ortodox-2020-19-martie-martiriul-sfintilor-mucenici-hrisant-si-daria.jpg

Calendar ortodox 2020, 19 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria
Martiriul sfinţilor Mucenici Hrisant şi Daria
foto: Doxologia.ro

Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria sunt prăznuiţi la data de 19 martie în Calendarul ortodox. Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 19 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 19 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria

Polemie, nobil bine văzut din Alexandria a fost ales să fie senator în capitala imperiului, Roma. A mers acolo însoţit de fiul lui Hrisant unde a urmat învăţăturile filosofilor din vechime. Apoi a studiat Sfânta Scriptură şi a citit sfânta Evanghelie şi Faptele Apostolilor. După ce a descoperit adevărul în scris nu avea linişte şi să-l descopere şi în realitate. L-a găsit ascunzându-se în munţi pe părintele Carpofor şi cu el s-a sfătuit spre înţelegerea desăvârşită a tainelor dumnezeieştii Scripturi şi a primit Sfântul Botez de la dânsul. Atât de tare s-a întărit în dreapta credinţă şi în dragostea pentru Hristos întrucât la o săptămână de la botez prăpovăduia fără să se ascundă pe Hristos. Zvonul despre faptele lui Hristant au ajuns la urechile tatălui său, senatorul Polemie, şi acesta l-a închis într-o cameră întunecată şi rece, dându-i hrană numai noaptea. Doar că Hrisant a primit toate cu bucurie întrucât vedea strâmtorarea nu ca pe o pedeapsă ci ca pe o binecuvântare, ca pe o obişnuinţă cu postul şi cu sihăstria. Doar că tatăl săua aflat că dreptcredincioşii primesc cu bucurie ceea ce numeşte el pedeapsă. Aşa că a pregătit un palat luminos, l-a umplut de ispite şi amăgitoare frumuseţe şi l-a dus acolo pe Hrisant. Doar că el era întărit în credinţa lui şi nu se lăsa amăgit iar când trebuia să doarmă se culca pe pământ lăsând neatinse aşternuturile fine şi moi. A căutat Polemie cea mai frumoasă fecioară şi a găsit pe Daria care slujea ca preoteasă zeiţei Atena şi i-a adus-o lui Hrisant să-l convingă să-i fie mireasă şi să-l întoarcă la păgânism. Doar că Daria a ascultat învăţăturile lui Hrisant şi le-a găsit temeinice căci şi ea era tare înţeleptă în filosofia cea de din afară şi după îndelungate dicuţii şi ea a crezut în unul Dumenzeu, Domnul nostru Iisus Hristos. Sfântul Hrisant a botezat pe Daria cu Duhul Sfânt şi ea s-a făcut mireasă lui Hristos. El întorcea mulţime de bărbaţi la Hrisos iar ea mulţime de femei le făcea mirese mirelui din cer. Şi fiecare a ridicat câte o mănăstire, iar lumea a început a cleveti cum că fetele îşi pierd soţii pe deoparte iar tinerii se văiatau că nu mai găsesc fecioare acestea strângându-se în jurul Dariei.

Tribunul Claudiu a prins de veste şi a dat ordin să fie întemniţaţi şi torturaţi dar oricât de mult îi chinuiau, suferinţa nu ajungea la ei ca prin minune. Văzând cu ochii lui puterea lui Dumnezeu, tribunul Claudiu a crezut şi cu toată familia lui s-a botezat în numele Sfintei Treimi. Împăratul Numerian a prins de veste şi s-a mâniat tare şi a dat ordin ca tribunul şi cei doi fii ai săi să fie ucişi. Ilaria, femeia lui Hristos, a cerut îngâduinţă să se roage la trupurile lor şi rugându-se şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Apoi Numerian a prins pe Hrisant şi Daria şi în fel şi chip a încercat să-i depărteze de Hristos dar cei ce se apropiau de ei mai degrabă credeau sau sufereau în loc să-i chinuiască. Până la urmă văzând puterea lui Dumnezeu împăratul credea că-i vrăjitorie aşa că a dat ordin să fie săpată o groapă mare în care sfinţii Mucenici Hristant şi Daria au coborât cu bucurie iar tiranul a dat ordin să fie acoperită cu pământ şi pietre. În acel loc multe minuni şi tămăduiri s-au făcut iar creştinii se adunau într-o peşteră din apropiere unde-l preaslăveau pe Dumnezeu.  

Troparul Sfinţilor Mucenici Hrisant şi Daria

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Hrisant şi Daria

Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Luminători luminoşi arătându-vă, Dumnezeieştilor şi Sfinţilor Mucenici Hrisant şi Daria, cu lumina minunilor voastre străluciţi toată făptura, risipind pururea noaptea cea adâncă a neputinţelor; rugaţi-vă lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

La 19 martie  în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Claudiu Tribunul;
 • Sfânta Muceniţă Ilaria, soţia lui Claudiu;
 • Sfinţii Mucenici Iason şi Mavru, fiii lui Claudiu Tribunul şi al Ilariei;
 • Sfântul Mucenic Panhariu;
 • Sfinţii Diodor, preotul şi Marian, diaconul;
 • Sfântul Dimitrie Strungarul.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, iar vinerea din săptămâna luminată se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.

 • Calendar ortodox 2020, 18 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Chiril, episcopul Ierusalimului

  Sfântul Ierarh Chiril este prăznuit la data de 18 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Chiril este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 18 martie. Zi de post.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1