Calendar ortodox 2020, 18 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca

Ultima actualizare:

    Sfântul Apostol şi Evanghelist Lucafoto: doxologia.ro
Sfântul Apostol şi Evanghelist Lucafoto: doxologia.ro

Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este prăznuit la data de 18 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 18 octombrie.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca era un om cultivat, lucru care se poate observa şi din scrierile sale. A studiat filosofia greacă, medicina şi artele în oraşul natal, Antiohia Siriei. Sfântul Apostol Pavel ne spune că Luca a fost medic şi tovarăş în călătoriile sale de răspândire a cunoştinţelor Evangheliei. Cele două cărţi ale sale,  sunt Evanghelia despre venirea în lume a Fiului Celui Preaînalt, Domnul şi Mântuitorul nostru, Iisus Hristos şi Faptele Apostolilor în care ne arată că Cel ce a Înviat din morţi a ales, a pregătit şi a trimis în lume pe apostoli ca să răspândească învăţătura sa mântuitoare. Sfântul Luca a venit la Ierusalim când Domnul Iisus Hristos îşi înfăptuia lucrarea sa pe pământ, l-a cunoscut, l-a văzut şi l-a auzit cu ochii şi urechile lui pe Mântuitorul său. Sfântul Apostol Luca este numărat cu cei 70 de apostoli şi împreună cu Cleopa l-au văzut pe Hristos înviat pe drumul către Emaus. După Pogorârea Sfântului Duh, se întoarce în Antiohia unde  i se va alătra sfântului Apostol Pavel călătorind alături de el, convertind păgâni şi evrei la credinţa creştină. După ce Pavel a fost martirizat la Roma, Sfântul Evanghelist Luca a răspândit Evanghelia în Italia, Dalmaţia şi Macedonia. Sfântul Apostol şi Evaghelist Luca a fost primul care a pictat chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi chipurile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, fiind consierat întemeietorul iconografiei creştine. A mai propovăduit Evanghelia în Libia şi în Egiptul de Sus, apoi s-a întors în Grecia unde la 84 de ani a fost torturat pentru Hristos şi apoi l-au spânzurat de un smochin, în Teba. Moaştele sale făcătoare de minuni au fost duse la Constantinopol în secolul al 4-lea. Are ca simbol tarurul, protrivit profeţiei lui Iezechiel (1,10).

Troparul Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca

 Glasul al 3-leaApostole Sfinte şi Evangheliste Luca, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca

Glasul al 4-leaArătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.Ucenic făcându-te Cuvântului lui Dumnezeu, împreună cu Apostolul Pavel ai luminat tot pământul şi negura ai gonit, scriind Dumnezeiască Evanghelie a lui Hristos, Dumnezeul nostru.

 La 18 octombrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântului Mucenic Marin cel Batran;
  • Sfântului Cuvios Iulian;
  • Cei patruzeci de sfinţi tineri;
  • Sfântul Mnason, episcopul Ciprului;
  • Sfinţii Mucenici Gavriil şi Chirmidol.
image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net