Calendar ortodox 2020, 17 iunie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail

Ultima actualizare:

    Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismailfoto: doxologia.ro
Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismailfoto: doxologia.ro

Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail sunt prăznuiși la data de 17 iunie în calendarul ortodox. Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail sunt între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 17 iunie. Post.

Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail au fost frați de mamă dar tatăl lor erau păgân. Mama sa i-a crescut în credința cea dreaptă, cu frică de Dumnezeu, iar mai târziu fericitul preot Evnoic i-a creștinat prin Botez și învățându-i dumnezeieștile cărți. Ei au intrat în slujba împăratului Persiei ca soldați, dar păzeau poruncile Domnului și duceau o viață bineplăcută lui Dumnezeu. Împăratul Persiei i-a trimis în delegație la împăratul Romei, care în acea vreme erea Iulian Apostatul, și care organiza o mare petrecere în cinstea idolilor. Cei trei au refuzat să ia parte la ceremonii atrăgând atenția celor care-i urau pe creștini. Dacă împăratul Iulian Apostatul i-a primit la început cu cinste când a aflat obiceiurile lor creștinești a hotărât să-i piardă. I-a ademenit, i-a capturat și i-a aruncat în temniță încercând să-i convingă să renunțe la credința lor pe care el o ura și o disprețuia. El iau arătat păgânului împărat că nu le este frică de ce le face lor omul și că credința în Hristos le dă o putere pe care el nici nu-și poate imagina. După ce i-a torturat în fel și chip, ba le-a promis chiar și izbăvirea în cazul în care renunță la credința lor, mânios nevoie mare că nu poate să-i înfrângă a poruncit să fie uciși și aruncați în foc. După ce i-au ucis pe Sfinţii Mucenici Manuil, Savel şi Ismail, Dumenzeu zădărnicit porunca împăratului, a venit cutremur mare pământul s-a crăpat iar trupurile sfinților mucenici au fost acoperite de nu le-au mai găsit. Doar creștinii au rămas în preajmă rugându-se e și după două zile trupurile sfinților au ieșit la suprafață împrăștiind bună mireasmă. Pentru că a ucis trimis și imperiului persan, păgânul împărat Iulian, s-a pregătit de război și la promisiunile mincinoase ale preoților idolilor cum că va ieși triumfător el a pornit războiul împotriva Persiei. Împăratul persan care primise vestea uciderii trimișilor săi, a pregătit armata și i-a întâmpinat cum se cuvine pe romani distrugând puterea Apostatului. O mână nevăzută a luat sufletul împăratului Iulian făcându-l de râsul și batjocura perșilor, împotriva cărora a mers cu mândrie distrugândul și eliberând imperiul de apostazia sa.

Troparul Sfinţilor Mucenici Manuil, Savel şi Ismail

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Manuil, Savel şi Ismail

 Glasul al 2-leaCele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.Cu credinţa lui Hristos fiind răniţi, preafericiţilor şi paharul Lui cu credinţă bând, închinăciunile perşilor şi îndrăzneala pe pământ aţi surpat, cei întocmai cu numărul Treimii, rugăciuni faceţi pentru noi toţi.

La 17 iunie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Inochentie;
  • Sfântul Mucenic Isavru;
  • Sfântul Mucenic Felix;
  • Sfântul Mucenic Peregrin.
image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net