Calendar ortodox 2020, 16 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul

calendar-ortodox-2020-16-martie-sfantul-sabin.jpg

Calendar ortodox 2020, 16 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul
Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul
foto: Doxologia.ro

Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul este prăznuit la data de 16 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 16 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 16 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul

Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul era cetăţean de vază al cetăţii Ermopolis din Egipt. În timpul prigoanelor poruncite de urâtul împărat Diocleţian erau vremuri tulburi şi mulţi creştini cădeau de la credinţă. Unii de frica de a nu fi torturaţi, alţii pentru că rezistau torturii alţii pentru puţina lor credinţă. Sabin a fost printre cei care au renunţat la tot ce aveau şi s-au retras în pustie sau în munţi pentru a nu fi obligaţi să se închine la urâciunea pustiiri. El se ascundea într-un sat mic şi îndepăratat într-o casă săracă unde se nevoia cu post şi rugăciune. Duşmanii şi păgânii îl căutau ca să-l piardă pentru că era om împortant şi era foarte supăraţi că nu reuşeau să-i dea de urmă. Aşa cum Iuda l-a vândut pe Hristos şi un cerşetor care primea mereu hrană şi cele trebuincioase de la Sabin vâzând cât de mult vor păgânii să-l prindă i-a întrebat: “Ce-mi daţi ca să vă spun unde este Sabin”. Şi a primit doi galbeni. Iar păgânii au mers la casa unde Sfântul Sabin se adăpostea şi au bătut la uşă, iar acesta a deschis ca şi cum ar fi venit musafirii. Păgânii au năvălit înăuntru i-au prins şi legat pe toţi cei care se aflau în casă, şase oameni alături de Sabin, şi i-au dus în faţa guvernatorului Arian. Acesta le-a cerut să slujească idolilor iar cum ei au refuzat să se lepede de Hristos, i-a torturat cu tot felul de unelte diavoleşti, şi i-au ars în foc. În cele din urmă sfântul Sabin a fost aruncat şi înecat în râu. La fel şi cei împreună cu dânsul, nici unul nu s-au închinat la idoli şi şi-au câştigat coroana muceniciei în cer.

Troparul Sfântului Mucenic Sabin Egipteanul

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Sabin, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Sabin Egipteanul

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Odrasla cea Dumnezeiască, floarea cea neveştejită, viţa cea cu mult rod, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Mucenice Sabin! Umple de veselia ta pe cei ce cinstesc pomenirea ta şi te roagă neîncetat pentru noi toţi.

La 16 martie  în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Papa;
 • Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia;
 • Sfântul Ioan din Manastirea Rufiane;
 • Sfântul Mucenic Roman din Parion;
 • Sfinţilor zece mucenici din Fenicia;
 • Sfântul Alexandru, Episcopul Romei;
 • Sfântul  Cuvios Aninas, facatorul de minuni;
 • Sfântul Cuvios Hristodul.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

 • Calendar ortodox 2020, 14 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Benedict din Nursia

  Sfântul Benedict din Nursia este prăznuit la data de 14 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Benedict din Nursia este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 14 martie. Zi de post.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1