Calendar ortodox 2020, 15 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Amos

calendar-ortodox-2020-15-iunie-sf-proroc-amos.jpg

Calendar ortodox 2020, 15 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Amos
Sfântul Proroc Amos
foto: doxologia.ro

Sfântul Proroc Amos este prăznuit la data de 15 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Amos este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 15 iunie. Începutul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Calendar ortodox 2020, 15 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Amos

Sfântul Proroc Amos s-a născut în Tecoa lângă Bethleem şi a trăit în secolul al 8-lea înainte de Hristos. Pănă a fost ales de către Dumnezeu pentru a grăi prin gura lui se ocupa cu creşterea porcilor pentru un bogătaş. A profeţit în vremea împăratului Iudeii, Ozia şi împăratului Ieroboam în Samaria. Amos l-a mustrat pe regele Ozia pentru închinarea la idoli şi pentru faptul că se înconjurase de preoţi păgâni. A convins poporul să se întoarcă la Dumnezeul cel Viu şi să nu se mai închine la juninca de aur aflată în cetatea Betel. Preotul păgân Amasie nu putea suporta profeţiile lui, mai ales că a prevestit moartea copiilor lui ucişi de Sirieni  aşa că l-a bătut crunt, iar fiul lui l-a lovit foarte tare în tâmplă. Amos a mai trăit doar până a ajuns în cetatea natală, Tecoa, unde şi-a dat sufletul după câteva zile în urma rănilor suferite. A fost îngropat cu părinţii lui iar tot ce a profeţit s-a împlinit întocmai.
Unii îl confundă cu tatăl profetului Isaia, pe care-l chema tot Amos, dar acela era neam de regi din seminţia lui Iuda şi era născut în Ierusalim, nu a fost printre profeţi şi nici nu a primit moarte martirică.

Troparul Sfântului Proroc Amos

 Glasul al 2-lea
A prorocului Tău Amos pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Proroc Amos

 Glasul al 4-lea
Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Curăţindu-ţi prin Duhul inima cea strălucitoare de lumină, Mărite Prorocule Amos, ai primit de sus harul prorociei şi la margini cu mare glas ai strigat: Acesta este Dumnezeul nostru şi nu se va adăuga altul către Dânsul.

La 15 iunie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Dula;
 • Sfântul Mucenic Narsi;
 • Sfântul Fortunat;
 • Sfântul Apostol Ahaic;
 • Sfântul Apostol Stefan;
 • Sfântul Mucenic Isihie;
 • Cuviosul Ortisie;
 • Sfânta Muceniță Gravs.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, 14 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Elisei

  Sfântul Proroc Elisei este prăznuit la data de 14 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Elisei este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 14 iunie. Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

 • Calendar ortodox 2020, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie:

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1