Calendar ortodox 2020, 14 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Auxenţiu

calendar-ortodox-2020-14-februarie-sfantul-auxentie.png

Calendar ortodox 2020, 14 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Auxenţiu
Sfântul Cuvios Auxenţiu
foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Auxenţiu este prăznuit la data de 14 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Auxenţiu este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 14 februarie.

Calendar ortodox 2020, 14 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Auxenţiu

Sfântul Cuvios Auxenţiu, fiu al lui Ada Persul, a fost iscusit în descifrarea cuvintelor Scripturii, cinstit şi împodobit cu fapte bune şi a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic. Când a simţit chemarea a îmbrăcat haina monahală făcându-se soldat al împăratului Hristos din ceruri. A fost făcut diacon şi mai târziu a primit taina preoţiei, iar ca dar de la Dumnezeu a luat putere de a aluga diavolii din oameni. Pentru că nu se împăca cu slava omenească a plecat din cetate la vreo doi kilometri sălăşuindu-se într-un munte pustiu, Oxia, care mai târziu a primit numele sfântului. El a fost găsit de nişte păstori care căutau o oaie rătăcită şi aşa a început să fie căutat şi aici pentru că prin rugăciunile lui Dumnezeu vindeca aproape orice boală, dar mulţi veneau şi pentru a îi asculta învăţăturile şi a primi folos sufletesc. Multe minuni a făcut cuviosul şi pe mulţi i-a eliberat de chinurile diavoleşti. A fost chemat să ia parte la al IV-lea Sinod Ecumenic şi a combătut cu tărie pe ereticii lui Eutihie dar şi credinţa greşită a celor care-l urmau pe Nestorie. După sinod s-a întors în chilia lui şi mult folos a adus oamenirilor prin exemplul vieţii sale îmbunătăţite dar şi prin învăţăturile sale care dădeau mărturie despre Dumnezeu. A văzut de departe trecerea la Domnul a Sfântului Simeon Stâlpnicul şi a adus slavă lui Dumnezeu, şi nu după mult timp a trecut şi el la Domnul căci ajunsese la adânci bătrâneţi. El a dus viaţă dreaptă şi smerită, a întemeiat mănăstiri şi pe mulţi a povăţuit spre mântuire.

Troparul Sfântului Cuvios Auxenţiu

Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Auxenţiu. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Auxenţiu

Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu și Maica Luminii în cântări cinstindu-o să o mărim.

Îndulcindu-te cu înfrânarea, de Dumnezeu înţelepţite şi pofta trupului tău înfrânâdu-ţi-o, te-ai arătat sporind în credinţă. Şi ca un pom în mijlocul Raiului ai înflorit, Părinte Auxenţiu, Preasfinţite.

La 14 februarie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Cuvios Maron;
 • Sfântul Cuvios Avraam;
 • Sfântul Filimon, Episcopul Gazei;
 • Sfântul Mucenic Nicolae din Corint;
 • Sfântul Nou Mucenic Damian.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului. La 24 februarie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui

 • Calendar ortodox 2020, 13 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Martinian

  Sfântul Cuvios Martinian este prăznuit la data de 13 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Martinian este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 13 februarie.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1