Calendar ortodox 2020, 14 august. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Miheia

calendar-ortodox-2020-14-august-sf-proroc-miheia.png

Calendar ortodox 2020, 14 august. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Miheia
Sfântul Proroc Miheia
foto: doxologia.ro

Sfântul Proroc Miheia este prăznuit la data de 14 august în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Miheia este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 14 august. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 14 august. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Miheia

Sfântul Proroc Miheia a prorocit în celaşi timp cu Ilie când regi erau peste Israel în Samaria, Ahab cu Isabela iar peste iudei în Ierusalim, Iosafat. În acea vreme regatul se scindase deja în două, pe deoparte seminţiile lui Iuda şi a lui Veniamin şi avea capitala la Ierusalim, iar pe de cealaltă parte celelalte zece seminţii în frunte cu cea a lui Efraim, împărăţia lui Israel, de unde era de loc şi Miheia. Miheia îl mustra şi el pe Ahab, la fel ca Ilie pentru depărtarea de Dumnezeu şi închinarea la idolii cei fără de viaţă, iar Ahab îl voia mort pentru a săpa de criticile şi acuzele din glasul său. În acele zile Ahab încheiase o alianţă cu Iosafat şi împreună doreau să pornească război împotriva Asiriei pentru a recuceri cetatea Ramot din Galaad. Ahab a întrebat vreo 400 de proroci mincinoşi dacă va câştiga războiul iar aceştia i-au spus că-l va câştiga şi-l va lua rob pe regele Asiriei. Atunci Iosafat l-a întrebat: Nu ai nici un proroc al lui Dumnezeu pe care s-l întrebi că numai acela îţi va spune adevărul. Iar Ahab nu voia să-l întrebe pe Miheia pentru că acesta mereu îl certa. În cele din urmă l-a chemat şi l-a întrebat iar răspunsul nu l-a mulţumit: “Am văzut pe tot Israelul risipit prin munţi, ca oile fără păstor" iar şefului falşilor profeţi i-a spus: “Tu vei vedea împlinirea cuvintelor acestea în ziua aceea când vei fugi din odaie în odaie şi din casă în casă, vrând să te ascunzi în casa ta de frica asirienilor!". Ahab s-a mâniat şi a poruncit ca Miheia să fie aruncat în temniţă şi să fie hrănit numai cu pâine şi apă până se va întoarce el de la război, iar Miheia i-a replicat: “Dacă te vei întoarce cu pace, apoi să ştii că Domnul n-a grăit prin mine". Regele Ahab a murit în război şi i-a urmat la tron Ohozia, fiul lui.

Troparul Sfântului Prooroc Miheia

Glasul al 2-lea
A proorocului Tău Miheia pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

La 14 august în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Marcel, episcopul Apamiei;
  • Aducerea cinstitei Cruci în palatul imperial din Constantinopol;
  • Sfântul Mucenic Ursichie;
  • Sfântul Mucenic Simeon Trapezunteanul.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, august. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna august, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele.

  • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna iunie

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna iulie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1