Calendar ortodox 2020, 12 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul

Ultima actualizare:

    Sfântul Cuvios Paisie Aghioritulfoto: doxologia.ro
Sfântul Cuvios Paisie Aghioritulfoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul este prăznuit la data de 12 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 12 iulie.

Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul s-a născut într-o comună grecească din Capadocia, la 25 iulie 1924, o comună izolată în adâncul Asiei Mici dar în care s-a păstrat ortodoxia, conştiinţa şi limba greacă. A trăit şi a exprimat în felul lui unitatea lumii îmbrăţişând prin dragoste şi rugăciune întreaga lume aşa cum a făcut Domnul în grădina Getsimani. S-a smerit şi şi-a strivit eul şi a devenit universal, atotcuprinzător. Numele lui de mirean a fost Arsenie Eznepidis, şi a primit numele sfântului Arsenie Capadcianul care l-a şi botezat. A ajuns în Grecia cu ocazia schimbului de populaţie din 1924 unde a urmat şcoala primară şi a învăţat meseria de tâmplar. În anul 1945 s-a înrolat în armată unde a dat dovadă de caracter integru, de spirit de sacrificiu dar şi vitejie în timpul războiului civil. S-a lăsat la vatră în anul 1950. În anul 1953 s-a stabilit definitiv în Sfântul Munte Athos, la mănăstirea Esfigumenu. Un an mai târziu este făcut rasofor şi primeşte numele de Averchie. În anul 1957este tuns la monahism şi primeşte numele de Paisie în cinstea mitropolitului Paisie al II-lea.  Între 1962 şi 1964 a părăsit muntele şi a mers în Sinai. A primit Schima mare în 1966 de la sfântul stareţ Tihon. În 1969 s-a îmbolnăvit şi i-a fost extirpată o mare parte dintr-un plămân. În 1988 a început să aibe o hemoragie intestinală care s-a agravat încet, încet astfel încât la 4 noiembrie 1993 a plecat ultima oară din Sfântul Munte. La 4 februarie a fost operat de un cancer la intestinul gros iar starea sănătăţii sale a continuat să se înrăutăţească. Şi-a dat sufletul în mânile domnului la 12 iulie 1994, la ora 23.00 într-o zi de marţi. A fost înmormântat la Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul de la Suroti – Tesalonic, mănăstire la care a cărei construcţe a contribuit şi de care s-a legat sufleteşte încă din anul 1966.

Troparul Fericitului Paisie Aghioritul

Glasul 1Să-l lăudăm toți credincioșii într-un glas, pe cel trimis de Dumnezeu în aceste vremuri de cernere, spre mângâierea și îndrumarea noastră,  Pe cel ce s-a nevoit în chip bineplăcut Stăpânului, arzând de dragoste pentru întreaga lume, Pe Paisie mult minunatul, care inima și-a pus pentru noi și pentru mântuirea noastră,Și să-i cântăm cu mulțumire zicând: Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, luminătorule al vremurilor de pe urmă!

Rugăciunea pentru lume a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul

Dumnezeul meu, să nu-i părăseşti pe robii Tăi care trăiesc departe de Biserică; dragostea Ta să-i aducă pe toţi lângă Tine.Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care suferă de cancer.Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care suferă de boli uşoare sau grave.Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care suferă de infirmităţi trupeşti.Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care suferă de infirmităţi sufleteşti.Pomeneşte, Doamne, pe conducătorii ţărilor şi ajută-i să conducă creştineşte.Pomeneşte, Doamne, pe copiii care provin din familii cu probleme.Pomeneşte, Doamne, pe familiile care au probleme şi pe cei divorţaţi.Pomeneşte, Doamne, pe orfanii din toată lumea, pe toţi cei îndureraţi şi nedreptăţiţi în această viaţă, pe văduvi şi pe văduve.Pomeneşte, Doamne, pe toţi cei întemniţaţi, pe anarhişti, pe narcomani, pe ucigaşi, pe făcătorii de rele, pe hoţi, luminează-i şi ajută-i să se îndrepteze.Pomeneşte, Doamne, pe toţi cei înstrăinaţi.Pomeneşte, Doamne, pe toţi cei care călătoresc pe mare, pe uscat şi prin aer, şi-i păzeşte.Pomeneşte, Doamne, Biserica noastră, pe slujitorii sfinţiţi ai Bisericii şi pe credincioşi.Pomeneşte, Doamne, toate frăţiile monahale, pe stareţi şi pe stareţe, pe monahi şi pe monahii.Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care sunt în vreme de război.Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care sunt prigoniţi.Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care sunt precum păsările vânate.Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care şi-au lăsat casele şi serviciile lor şi se chinuiesc.Pomeneşte, Doamne, pe săraci, pe cei fără casă şi pe refugiaţi.Pomeneşte, Doamne, toate popoarele, să le ţii în braţele Tale, să le acoperi cu Sfântul Tău Acoperământ, să le păzeşti de orice rău şi de război. Şi iubita noastră ţară, zi şi noapte să o ţii la sânul Tău, să o acoperi cu Sfântul Tău Acoperământ, să o păzeşti de orice rău şi de război.Pomeneşte, Doamne, familiile chinuite, părăsite, nedreptăţite, încercate şi dăruieşte-le lor milele Tale cele bogate.Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care suferă de tot felul de boli sufleteşti şi trupeşti.Pomeneşte, Doamne, pe robii Tăi care ne-au cerut nouă să ne rugăm pentru ei.

La 12 iulie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Veronica;
  • Sfântul Cuvios Mihail Maleinul;
  • Sfântul Mucenic Serapion cel Nou.
image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net