Calendar ortodox 2020, 12 aprilie. Sărbătoarea zilei. Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile; Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

Ultima actualizare:

    Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriilefoto: doxologia.ro
Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriilefoto: doxologia.ro

Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile, este prăznuită la data de 12 aprilie în Calendarul ortodox. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătoarea zilei prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 12 aprilie. Dezlegare la peşte.

Iisus Hristos a intrat în Ierusalim triumfal şi în uralele mulţimilor. Tot poporul auzise de minunea învierii lui Lazăr încununarea tuturor minunilor săvârşite de mântuitor în lucrarea sa de până atunci. Poporul l-a întâmpinat ca pe stăpânul casei care a lipsit şi care se întoarce acasă să restabilească ordinea firească a lucrurilor. Iisus nu le înşeală aşteptările şi redă templului demnitatea e casă de rugăciune alungând tâlharii şi negustorii, dar şi contină să-i vindece pe nevăzători, pe invalizi şi pe toţi cei ce suferă şi cred cu adevărat. Ierusalimul era plin de iudei veniţi să sărbătorească Paştele, una din cele mai mari sărbători evreişti, cea care amintea de plecarea din Egipt sub îndrumarea lui Moise şi Aaron. Era plin şi de romani, pentru că deşi locul guvernatorului era de obicei în Cezareea Palestinei, la sărbătoare Paştilor acesta veniea la Ierusalim pentru a asigura liniştea şi ordinea în cetate dar mai ales să amintească iudeilor că Templul şi Ierusalimul sunt sub dominaţie străină, iar trupele romane se aflau peste tot în oraş, sfidătoare şi ameninţătoare. Poporul evreu se săturase de ocupaţia romană şi toată suflarea îl aştepta pe Mesia, eliberatorul. Acesta este şi motivul ca cei care Iisus este primit ca un împărat după minunea învierii lui Lazăr, pentru că un om care are puterea de a învia din morţi, cu certitudine are şi puterea de a-i alunga pe romani care par puternici şi invincibili. Perioada Paştelui era plină de semnificaţii pentru poporul ales, amintirea eliberării de sub robia egipteană făcându-i să dorească şi mai mult eliberarea de sub robia romană.

Calendar ortodox 2020, 12 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău s-a născut în anul 334 într-un sat din Buzău. El şi părintele lui duhovnicesc, preotul Sansala converteau la creştinism pe daco-romanii care trăiau pe aceste meleaguri dar şi pe goţii şi barbarii închinători la idoli care treceau şi sălăşuiau prin zonă mai multă sau mai puţină vreme. În anul 372, în a treia zi de Paşte, sfântul mare mucenic Sava şi preotul Sansala au fost prinşi de Athanaric şi ostaşii lui care i-au legat şi i-au torturat în încercarea de a-i convinge să se închine la idoli. Pentru că i-a înfruntat cu bărbăţie pe asupritorii lor, Sfântul Sava a fost legat şi aruncat în râul Buzău să se înece. Moaştele au fost luate de creştini şi mutate în imperiul Roman la episcopul Ascholius al Tesalonicului. Sfântul Vasile cel Mare a cerut guvernatorului Sciţiei Mici (Dobrogea), Iunius Soranus, să-i trimită moaşte de sfinţi, iar preoţii proto-români au trimis în Cezareea Capadociei moaştele Sfântului Mucenic Sava de la Buzău însoţite de o scrisoare scrisă de Sfântul Bretanion de la Tomis sau poate de alt preot învăţat şi intitulată "Epistola a Bisericii lui Dumnezeu din Goţia (Dacia) catre Biserica lui Dumnezeu ce se găseşte în Capadocia şi către toate Bisericile locale ale Sfintei Biserici universale". Această scrioare face cunoscut tuturor creştinilor că în Dacia Carpatică martiri ai lui Hristos şi-au dat viaţa propovăduind Evanghelia.

Troparul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău

 Glasul al 3-lea

Purtătorule de chinuri Sfinte Mucenice Sava, cel ce în apă ai fost omorât de către goţii păgâni, roagă pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Urcând astăzi de pe pământ la cele cereşti, sfinţite nevoitorule, de la Hristos te-ai încununat şi îngerii cu bucurie te-au primit, iar noi, acum, cu laude te cinstim că mijloceşti de-a pururea, Sfinte Mucenice Sava, pentru ţara şi poporul tău.

La 12 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Vasile, episcopul cetăţii Pariei din Asia Mica;
  • Sfântul Neofit Zăvorâtul;
  • Cuvioasa Antuza;
  • Sfinţii Mucenici Dima şi Protion;
  • Cuvioşiilor Mucenici Mina, David şi Ioan;
  • Cuviosului Părinte Acachie cel Nou;
  • Cuviosul Isaac Sirul;
  • Sfântul lerarh Zenon Marturisitorul, episcopul Veronei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net