Calendar ortodox 2020, 10 aprilie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima şi al celor împreună cu dânşii

Ultima actualizare:

    Sfinţii Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima şi cei împreună cu dânşiifoto: doxologia.ro
Sfinţii Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima şi cei împreună cu dânşiifoto: doxologia.ro

Sfinţii Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie şi Dima sunt prăznuiţi la data de 10 aprilie în Calendarul ortodox. Sfinţii Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima şi al celor împreună cu dânşii sunt între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 10 aprilie. Zi de post.

Împăratul Decie, odraslă a diavolului, care dorea să scufunde toţi oamenii în abisul pierzaniei, a dat poruncă în tot imperiul ca toţi oamenii să se închine la idoli şi să mănânce din animalele jertfite zeilor, iar cei ce nu vor face acest lucru, să fie judecaţi şi pedepsiţi. Guvernatorul Africii, Fortuţian, şi-a chemat toţi oameni şi le-a spus porunca, iar ca să-şi întărească ameninţările cu tortura a scos înaintea lor şi înspăimântătoarele unelte. Unii credincioşi, de frică, au reunţat şi s-au închinat supunându-se împăratului. Dar patruzeci de cetăţeni cu tărie au vrut să moară pentru Hristos explicându-i guvernatorului că idolii lui făcuţi de mâini omeneşti nu au au nici o putere, ci numai acela ce a făcut cerul şi pământul. Fortuţian s-a enervat şi pe Terentie, Pompei, African şi Maxim i-a aruncat în temniţă iar pe ceilalţi a poruncit să fie torturaţi chiar acolo în templu. I-au bătut cu schimbul pentru că oboseau de atâta bătaie, i-a ars cu fiare înroşite în foc iar peste răni le-a pus oţet şi sare dar ei mulţumeau şi se rugau la Dumnezeu iar în credinţă nu slăbeau şi nici nu se înmuiau. Rugându-se la Dumnezeu templul s-a dărâmat şi idolii s-au sfărâmat iar guvernatorul în loc să se sperie s-a enervat pentru pagubă aşa că a poruncit să fie tăiaţi cu sabia. Apoi a dat ordin ca Terentie, Pompei, African şi Maxim să fie ţintuiţi cu lanţuri grele în temniţă şi nimeni de ei să nu se apropie, nici măcar să li se dea mâncare şi apă, dar peste noapte a venit îngerul Domnului şi le-a dezlegat legăturile şi l-a pus masă bogată. Guvernatorul a prins de veste şi a aruncat peste ei cele mai veninoase animale, şerpi, scorpioni şi vipere, şi i-au închis vreme de trei zile. Câd au deschis temniţa jivinle nu se atinseseră de sfinţi iar ei cântau psalmi şi rugăciuni către Dumnezeu. Văzând că nici aşa nu le vinde de hac, Fortuţian a dat ordin să fie tăiaţi cu sabia iar sfinţii s-au bucurat, iar slujitoruii ducându-i la locul de moarte au îndeplinit porunca. Mărturisitorii şi-au primit coroanele de mucenici iar nişte bărbaţi cucernici au luat trupurile şi le-au îngropat cu cinste afară din cetate.

Troparul Sfinţilor Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima şi al celor împreună cu dânşii

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima şi al celor împreună cu dânşii

 Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, Ceea ce este în rugăciuni Neadormită şi Folosinţă, Nădejdea cea Neschimbată, mormântul şi moartea nu au ţinut-o. Căci, ca pe Maica Vieţii, la viaţă a mutat-o Cel Ce S-a sălăşluit în pântecele ei cel pururea Fecioresc.Astăzi a sosit cinstita pomenire a mucenicilor, a Sfântului Terentie celui Înţelept şi a însoţitorilor lui, veselind toate. Să ne adunăm dar cu căldură, ca să primim tămăduiri, că aceştia au primit de la Dumnezeu harul Sfântului Duh, de a tămădui neputinţele sufletelor noastre.

La 10 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta prorociţă Olda;
  • Sfinţii mucenici Iacov preotul şi Aza diaconul;
  • Sfântul noul mucenic Dima;
  • Sfântul Grigorie, Patriarhul Constantinopolului.
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net