Calendar ortodox 2020, 1 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Ieremia

Ultima actualizare:

    Sfântul Proroc Ieremiafoto: doxologia.ro
Sfântul Proroc Ieremiafoto: doxologia.ro

Sfântul Proroc Ieremia este prăznuit la data de 1 mai în Calendarul ortodox. Sfântul Proroc Ieremia este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 1 mai. Dezlegare la pește.

Sfântul Proroc Ieremia a fost fiul marelui preot Helchie, ales de Dumnezeu să-i fie proroc încă de înainte de a se naşte. Duhul Sfânt grăieşte prin el încă de pe vremea adolescenţei, probabil când avea 15 ani, în al 13-lea an al domniei lui Iosie împăratul Iudeii. Prin vocea lui Ieremia, Dumnezeu îi ceartă pe iudei pentru că se amestecaseră cu păgânii, pentru că luaseră obiceiuri rele de la ei şi pentru că slujeau idolilor lor, uitând de Dumnezeu. Ieremia a prorocit în zilele lui Iosia, Ioachim, Iehonia şi Sedechia, regi ai Iudeii, şi pe toţi i-a certat şi i-a avertizat de mânia tot mai crescută a lui Dumnezeu pentru faptele urâte ale poporului, le-a spus că Ierusalimul va fi scăldat în sânge şi va fi invadat şi incendiat de vrăjmaşi. A prorocit moartea lui Iosia şi robia lui Iehonia care va muri în exil şi jefuirea Ierusalimului şi a Templului lui Dumnezeu. Prorocia s-a împlinit şi Iehonia a fost făcut rob împreună cu toată familia lui şi dus în Babilon, iar vasele şi odoarele cu care Solomon împodobise Templul au fost luate şi duse în Babilon. Nabucodonosor, împăratul Babilonului l-a pus rege în Iudeea pe Sedechie care avea inima împetrită şi în cei 11 ani în care a domnit casa Domnului a fost întinată şi pângărită, călcarea de lege s-a înmulţit până ce Domnul a întors spatele poporului evreu. Ieremia a prorocit 70 de ani de robie babiloniană contrar celorlalţi profeţi mincinoşi care le spuneau că robia va fi de scurtă durată şi că libertatea va fi grabnică. Poporul evreu a împrumutat zeii necuraţi şi străini  şi a adus jertfe umane lui Moloh, ucigând prunci şi arzându-i ca jertfă. Pentru aceasta i-a dat pe mâna haldeilor şi a babilonienilor iar zidurile cetăţii lui Dumnezeu au fost dărâmate trecând prin foc şi sabie mândra cetate şi a jefuit tot ce se putea jefui apoi a ars şi dărâmat împrăştiind tot ce a rămas. Ieremia a luat Chivotul lui Dumnezeu, cu tablele legii, vasul de mană nestricăcioasă şi toiagul cel înmugurit al lui Aaron şi l-a ascuns într-o peşteră şi nimeni nu l-a mai găsit niciodată. Au înnoit Templul lui solomon cu vase sfinte noi şi alt chivot, după asemănarea celui făcut de Moise doar că era fără puterea făcătoare de minuni şi nici regatul evreiesc nu a mai ajuns la slava de odinioară. Ieremia a fost luat cu forţa de evreii care au fugit în Egipt, şi acolo a făcut minuni pentru care se minunau toţi. A profeţit moartea tuturor acelor evrei care l-au luat cu el şi cucerirea Egiptului de către babilonieni iar pentru asta a fost ucis cu pietre. Moaştele lui au fost duse cu cinste de către Alexandru Macedon în cetatea Alexandriei.  Despre Iisus Hristos a profeţit: “Se cade ca toţi idolii să cadă şi tot ce este făcut de mâini să se sfărîme, întru acea vreme, când va veni aici o maică Fecioară cu un Prunc născut în peşteră şi pus în iesle”.

Troparul Sfântului Proroc Ieremia

 Glasul al 2-leaA prorocului Tău, Doamne, Ieremia pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Proroc Ieremia

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.Curăţindu-ţi cu duhul inima ta cea dătătoare de lumină, mărite mare prooroc şi mucenic Ieremia, ai primit de sus harul proorociei, şi la margini cu mare glas ai strigat: iată Dumnezeul nostru, şi nu este asemenea ca Dânsul; căci Acesta întrupându-Se S-a arătat pe pământ.

La 1 mai în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Vata Persul;
  • Sfântul Mucenic Filozoful;
  • Sfintei Cuvioase Isidora;
  • Sfantului Mucenic Sava;
  • Sfintililor Cuviosi Mucenici Eftimie,  Ignatie si Acachie;
  • Sfântul Cuvios Pafnutie din Borovsk.

La 1 mai în calendarul ortodox 2020 se cinsteşte

  • Icoana Maicii Domnului “Bucuria neașteptată”.
image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net