Calendar ortodox 2020, 1 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

calendar-ortodox-2020-1-iunie-sfantul-iustin-martirul-si-filosoful.png

Calendar ortodox 2020, 1 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful
Sfântul Iustin Martirul și Filosoful
foto: doxologia.ro

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este prăznuit la data de 1 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 1 iunie.

Calendar ortodox 2020, 1 iunie. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut în Siria Palestinei aproape de Samaria din neam de greci păgâni în jurul anului 100. El a iubit înţelepciunea şi având mintea isteaţă a învăţat şi retorica şi s-a apropiat de filosofia stoicilor dar nu i-au putut satisface setea de cuunoaştere a lui Dumnezeu. Apoi s-a apropiat de învăţătura peripateticilor dar i-a găsit iubitori de arginţi şi lucruri materiale şi aşa ajuns apropitat de filosofia urmaşilor lui Platon. În cele din urmă a întâlnit un bătrân care i-a vorbit pentru prima oară de Hristos. Setea lui de cunoaştere l-a făcut să caute să cunoască mai mult şi în creştinism a găsit răspusul la toate frămânările lui. După ce s-a convertit la creştinism a plecat la Roma unde a înfiinţat prima şcoală de filosofie creştină chiar în timpul persecuţiilor. În plină prigoană creştină sfântul Iustin a scris o carte în care dovedea înşelăciunea idolilor greceşti şi dovedea adevărul lui Hristos. Alţi filosofi, precum Crescens, neputând să sufere adevărul spus de Iustin în cele ce le spunea la şcoală l-a denunţat că este creştin, deoarece acesta răspândea multe minciuni pe seama creştinilor. Dus la al judecată a fost găsit fără de vină dar Crescens temându-se că a fi eliberat i-a pus otravă în mâncare şi prin înşelăciune l-a învins pe oştaşul lui Hristos.  Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a sfârşit dar în urma lui au rămas numeroase scrieri trecuincioase pline de înţelepciune şi de Duh Sfânt.

Troparul Sfântului Mucenic Iustin Martirul şi Filosoful, a altui Mucenic Iustin şi a celor împreună cu dânşii

 Glasul al 4-lea
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Iustin Martirul şi Filosoful, a altui Mucenic Iustin şi a celor împreună cu dânşii

Glasul al 2-lea

Cu înţelepciunea dumnezeieştilor tale cuvinte, Iustine, toată Biserica lui Dumnezeu înfrumuseţându-se prin strălucirea vieţii luminează lumea. Iar pentru vărsarea sângelui primind cunună şi înaintea lui Hristos stând împreună cu îngerii, roagă-te neîncetat pentru noi toţi.

 La 1 iunie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfinţii Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioara, Ierax;
 • Sfântul Mucenic Evelpist;
 • Sfântul Mucenic Peon;
 • Sfântul Mucenic Valerian;
 • Sfântul Mucenic Firm;
 • Sfântul Mucenic Tespesie.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie:

 • Calendar ortodox 2020, 31 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Ermie

  Sfântul Mucenic Ermie este prăznuit la data de 31 mai în calendarul ortodox. Sfântul Ermie este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 31 mai.