Calendar ortodox 2019, 9 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia

calendar-ortodox-2019-9-martie-sfintii-40-de-mucenici-din-sevastia.jpg

Calendar ortodox 2019, 9 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia
Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia
doxologia.ro

Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia sunt prăznuiţi la data de 9 martie în Calendarul ortodox. Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 9 martie.

Calendar ortodox 2019, 9 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia

În vremea prigoanelor împotriva creştinilor ordonate de împăratul păgân Liciniu pe tot cuprinsul împărăţiei ceştinii erau forţaţi să se închine la idoli. Cei care refuzau erau orturaţi şi chinuiţi în fel şi chip de câtre călăii împărăteşti. În Sevastia era comandat pe nume Agricolae, cu mare râvnă în a îi chinui pe creştini. El a aflat că în armata lui servesc cu credină 40 de creştini, bărbaţi tari, neînfrânţi în luptele războaielor la care participaseră care erau fosrte iscusiţi în ale Sfintelor Scripturi. Agricolae i-a prins pe toţi şi a încercat să-i oblige să se închine la idoli. Pentru că aceştia au refuzat i-a băgat în temniţă. După câteva zile a venit în oraş Lisie care-i era superior în grad lui Agricolae şi împreună cu decis să-i aducă din nou la judecată. Iscodindu-i nu le găsea nici o slăbiciune în credinţă şi atunci s-a înfuriat şi a luat o piatră şi a aruncat-o în mucenici, dar piatra tot le el l-a lovit rupându-i falca. Şi alţi slujitori ai idolilor încercau să-i lovească cu pietre dar se loveau între ei. I-au aruncat din nou în întunericul temniţei chibzuind la cum să le înfrângă credinţa în Hristos. În temniţă ei cântau şi aduceau slavă lui Dumnezeu pentru toate. Agricolae şi Lisie au decis ca să-i oblige să intre în apa lacului îngheţat de lângă cetate iar ei au mers parcă s-ar fi dus la ceva plăcut. I-au băgat dezbrăcaţi în mijlocul apei iar afară era un ger cumplit şi bătea vântul. Iar lâng lac au pus un butoi cu apă caldă  să-i ademenească pe cei ce ar fi tentaţi să reziste şi să se ducă să se încălzească. Pe la miezul nopţii unul din ei nu a mai rezista şi a fugit la căldură dar cu a atins cu piciorul apa cea caldă imediat a căzut mort.

Când noaptea era în putere şi gerul era mai năpraznic iar străjile adormiseră, desupra mucenicilor s-a aprins o lumină caldă care i-a încălzit şi gheaţa a topit-o iar sfinţii mucenici stăteau în mijocul apei rugânduse şi cântând lui Dumnezeu. Doar şeful gărzii, pe nume Aglaie, nu adormise şi cugeta la cele ce le vedea. El ştia că cel care s-a dus să se încălzească a murit iar cei ce îngheţau cântau şi se rugau, apoi a observat lumina şi s-a aporiat să vadă de unde este ea. A văzut 39 de coroane strălucitoare coborând asupra mucenicilor şi s-a întrebat de ce nu sunt 40. A înţeles că cel care s-a dus să se încălzească a fost lepădat din ceata sfinţilor aşa că a trezit pe cei ce stăteau de strajă, a dezbrăcat hainele de pe el şi a intrat în apă unde s-a alăturat mucenicilro, strigând “Şi eu sunt creştin!”

Când au venit tiranii comandanţi a doua zi au găsit pe mucenici rugându-se şi cântând iar când au verificat apa au găsit-o tocmai caldă şi bună de îmbăiat. Atunci s-au înfuriat şi au dat poruncă să fie duşi toţi la locul de osândă şi să le fie sfârâmate oasele cu ciocanele. Mama lui Meltion era martoră la tot chinul şi îl îmbărbăta pe fiul ei îndemnândul să reziste. Iar pentru că a murit ultimul din cei 40 ea l-a luat în braţe şi l-a dus alături de ceilalţi spre a fi arşi aşa cum porunciseră comandanţii. Iar după ce i-au ars au dat ordin ca să fie aruncate rămăşiţele în râu. După trei zile într-o noapte fără lună sfinţii i s-au arătat fericitului Petru, episcopul cetăţii şi i-au spus să-i scoată din râu. A adunat episcopul şi clerul şi credincioşi şi au mers la râu unde oasele străluceau în apă ca aurul şi nici cel mai mic osişor nu a rămas nedescoperit.

Numele celor patruzeci de mucenici care a fost prinşi şi au pătimit pentru Hristos sunt Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.

Troparul Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia

Glasul 1

Purtătorilor de chinuri, cin­stiţi patruzeci de ostaşi ai lui Hristos, prin foc şi prin apă aţi trecut şi v-aţi arătat împreună locuitori cu îngerii. Cu care rugaţi-vă lui Hristos, pentru cei ce vă laudă pe voi cu credinţă. Slavă Celui Ce v-a dat vouă tă­rie; Slavă Celui Ce v-a încunu­nat pe voi; Slavă Celui Ce a dă­ruit prin voi tuturor tămăduiri!

Condacul Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia

Glasul al 6-lea

Împlinind rânduiala cea pentru noi, şi pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cereşti, Te-ai înălţat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărţit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră.

Toată oştirea lumii pără­sind-o, de Stăpânul Cel din ce­ruri v-aţi lipit, purtătorilor de biruinţă ai Domnului, sfinţilor patruzeci de mucenici. Că, prin foc şi prin apă trecând, fericiţilor, după vrednicie aţi primit mărire din ceruri şi mulţime de cununi.

La 9 martie  în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Urpasian;
  • Sfântul Cezarie, fratele Sfantului Grigorie Teologul.

Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

  • Calendar ortodox 2019, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1