Calendar ortodox 2019, 9 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei

calendar-ortodox-2019-9-iunie-sfantul-ierarh-chiril-arhiepiscopul-alexandriei.png

Calendar ortodox 2019, 9 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei
Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei
foto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei este prăznuit la data de 9 iunie dar şi la 18 ianuarie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Chiril al Alexandriei este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 9 iunie.

Calendar ortodox 2019, 8 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei

Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei s-a născut în anul 378 în Egipt. A fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei, dar şi ucenic şi protejat aflându-se sub tutela lui de la vârsta de 12 ani. A trăit cinci ani în muntele Nitria unde s-a curăţit de patimi prin asceză şi a intrat în slujba bisericii la îndemnul şi cu susţinerea unchiului său.  A fost ales ca urmaş al lui Teofil la patru zile de la trecerea acestuia la Domnul pe vremea când avea 34 de ani, în ciuda faptului că nu era binevăzut la Constantinopol. I-a alungat din oraş pe ereticii novaţieni care susţineau necesitatea unui al doilea botez pentru cei care renunţaseră la Hristos de teama persecuţiilor romane, când aceştia doreau să se întoarcă în biserică. A adus la Alexandria moaştele sfinţilor doctori fără de arginţi Chir şi Ioan. După confluictul dintre Chiril şi prefectul Alexandriei, Oreste, au fost împăcaţi de filosoafa neoplatoniciană Hypatia. După aceea Hypatia a fost ucisă în mod bestial de către nişte extremişti care se pretinedeau creştini dar a masacrele şi crimele sunt străine de spiritul creştin.  A urmat conflictul cu necucernicul şi blasfemiatorul patriarh al Constantinopolelui care nu putea înghiţi supranumele de Theotokos atribuit Maicii Domnului (adică “născătoare de Dumnezeu”). Sfântul Chiril a fost cel care ne-a dat învăţătura că persoana, născută din veşnicie din Tatăl, se naşte ca om din Fecioara Maria, iar Maica Domnului este "Theotokos“, "Născătoare de Dumnezeu" lucru consfinţit de al treilea sinod ecumenic, de la Efes, din anul 431. Sfântul Chiril a trecut la Domnul în anul 444.

Troparul Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei

 Glasul al 3-lea

Pe ierarhii Domnului, pe tâlcuitorii dogmelor; pe păstorii alexandrinilor propovăduitori ai adevărului, perechea cea iubită de Dumnezeu; pe străluciţii luminători, risipitori ai întunericului celor nelegiuiţi: pe Sfântul Atanasie cel Mare, secerătorul ereticilor, împreună cu Sfântul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe Născătoarea de Dumnezeu, veniţi toţi iubitorii de prăznuire şi adunându-ne cu veselie şi cu cântări să-i cinstim; că ei se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru noi toţi.

 

 

Condacul Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ierarhilor prea mari ai Bisericii şi vitejilor apărători ai dreptei credinţe în Hristos, păziţi pe toţi cei ce cântă: mântuieşte, Îndurate, pe cei ce Te cinstesc pe Tine, cu credinţă.

 

 La 9 iunie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

Cinci Sfinte fecioare: Tecla, Mariamni, Marta, Maria si Enata;
Sfântul Sfinţitul Mucenic Alexandru, episcopul Brusei;
Sfântul Cuvios Chir;
Sfântul Mucenic Anania;
Sfântul Columba;
Sfintele trei fecioare muceniţe din Hio.

Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

  • Calendar ortodox 2019, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie:

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1