Calendar ortodox 2019, 8 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Teofilact Mărturisitorul

Sfântul Teofilact Mărturisitorul este prăznuit la data de 8 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Teofilact Mărturisitorul este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 8 martie. Dezlegare la brânză, lapte, ouă, peşte.

Calendar ortodox 2019, 8 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei

Sfântul Teofilact Mărturisitorul era dreptcredincios în imperiul bizantin în vremea când patriarhul Tarasie era mirean şi senator care-i era şi prieten bun. După ce a murit împăratul Leon, iconoclastul iar soţia lui Irina a devenit regent pentru fiul Constantin, în vârstă de numai 10 ani, aceasta l-a numit pe consilierul  ei de încredere, Tarasie, patriarh. Acesta, în anul 787 a pus anatema pe toţi cei care susţineau erezia iconoclastă iar pe sfinţitul Teofilact şi pe prietenul lui Mihail al Dinadelor i-a trimis într-o mănăstire aflată la ţărmul Mării Negre unde aceştia trudeau cu nevoinţele călugăreşti. Odată, la vremea secerişului era caniculă şi nu era apă iar ei s-au rugat  la Dumnezeu şi acolo unde era un vas de aramă, iar Domnul ascultându-le ruga l-a făcut să izvorască apă pentru toată trebuinţa. Această minune şi multe altele l-au convins pe Tarasie că cei doi merită pe deplin rânduiala arhierească şi pe sfniţitul Mihail l-a trimis la Sinad iar pe Sfântul Teofilact în Nicomidia pentru a păstori turma lui Hristos. El avea grijă de săraci, slujea bolnavilor şi neputiincioşilor, spăla rănil suferinzilor cu mânile lor fără să se scârbească.

Când sfântul Tarasie a plecat la Domnul susţinătorii ereziei au prins curaj şi sprijiniţi de Leon Armeanul, urâtul împărat, s-au ridicat din nou împotriva sfintelor icoane. Cei care susţineau dreapta credinţă au fost surghinuiţi la fel şi sfântul Teofilact care a ajuns în cetatea Strovil unde şi-a petrecut viaţa în strâtoare şi  mare chinuire iar apoi s-a mutat la Domnul. Împăratul Leon Armeanul a murit aşa cum sfântul Teofilact a prorocit, tăiat de propria ardă în timpul slujbei de Utrenie. După ce erezia iconoclastă a apus cu totul iar dreapta credinţă a strălucit împărăteasca Teodora împreună cu fiul ei Mihail am mutat sfintele moaşte ale lui Teofilact în Nicomidia şi le-au aşezat în biserica ridicată de dânsul spre apărarea cetăţii.

Troparul Sfântului Ierarh Mărturisitor Teofilact, Episcopul Nicomidiei

Glasul al 6-lea.

Neştiut ai trăit, preafericite, dar Hristos te-a arătat pe tine tuturor, luminând ca un astru, punându-te ca pe o lumină în­ţelegătoare în sfeşnic. Şi ţi-a înmânat tablele dogmelor Du­hului, cu care luminează-ne şi pe noi.

Condacul Sfântului Ierarh Mărturisitor Teofilact, Episcopul Nicomidiei

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Luminător marginilor te-ai arătat, Sfinţite Părinte Teofilact, pro­povăduind Cuvântul Cel de o fiinţă cu Tatăl şi cu Duhul şi ceata Dumnezeieştilor părinţi ai luminat-o, arătându-te plă­cut Preasfintei Treimi, înaintea Căreia stând, roagă-te neîncetat pen­tru noi toţi.

La 8 martie  în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ierarh Pavel Marturisitorul;
  • Sfântul Apostol Ermis;
  • Sfinţii Mucenici Dion şi Dometie.

Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

  • Calendar ortodox 2019, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1