Calendar ortodox 2019, 7 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei

calendar-ortodox-2019-7-iunie-sfantul-mucenic-teodot-din-ancira.png

Calendar ortodox 2019, 7 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei
Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei
foto: doxologia.ro

Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei este prăznuit la data de 7 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Teodot este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 7 iunie. Dezlegare la peşte.

Calendar ortodox 2019, 7 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei

Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei a fost hangiu în vremea persecuţiilor din vremea împăraţilor Diocleţia şi Maximian. Deşi era căsătorit când l-a cunoscut pe Hristos a început lupta cu poftele trupeşti supunându-şi trupul duhului. El a sporit în fapte bune încât a început să fie altora învăţător al curăţeniei şi înţelepciunii. În hanul lui îşi găseau adăpost mulţi prigoniţi pe care îi ajuta nu numai cu hrană lumească ci şi cu hrană spirituală încât hanul său ajunsese mai degrabă biserică. El aduce mulţi elini şi evrei la adevărata credinţă folosind numai cuvântul adevărului. Hristos îi dăduse şi darul tămăduirii aşa că mulţi oameni suferinzi şi-au găsit la el alinarea prin punerea mâinilor şi prin rugăciune, iar prin cuvânt duhovnicesc vindeca rănile sufletului celor ce căutau alinare. El se mai îndeletnicea şi cu îngroparea în secret şi cu cinstea cuvenită a trupurilor martirilor lui Hristos ucişi de autoritatea romană şi lăsate în batjocură să putrezească şi să fie mâncate de animale sălbatice. Pe când a salvat trupurile celor şapte fecioare – cele martirizate împreună cu sfânta Tecusa şi care sunt prăznuite la 18 mai -  nu a putut să o facă singur şi a luat cu el ajutoare. Unul din cei care i-a ajutat atunci a fost prins de către romani şi dovedit că este creştin. Crezând că va scăpa mai uşor a spus tot ce ştia despre Sfântul Teodot, iar acesta şi-a primit coroana muceniciei după multe chinuri.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Teodot, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Arătatu-te-ai stea luminoasă în lume şi ai vestit pe Soarele Hristos prin strălucirile tale, purtătorule de chinuri, Sfinţite Mucenice Teodot. Pentru aceasta roagă-te neîncetat lui Hristos, pentru noi toţi.

La 7 iunie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

Sfânta Muceniţă Zenaida, făcătoarea de minuni;
Sfintele femei Esia şi Sosana;
Sfântul Mucenic Licarion;

Sfinţii Mucenici Tarasie şi Ioan;
Sfântul Cuvios Stefan;
Sfântul Cuvios Antim;
Sfânta Sebastiana;
Sfânta Muceniţă Potamiani;
Sfântul Cuvios Daniel de la Sketis (Egipt).

Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

  • Calendar ortodox 2019, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie: