Calendar ortodox 2019, 5 octombrie. Sfinţii zilei. Sfinţii Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu; Sfânta Haritina

Ultima actualizare:

    Sfinţii Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnufoto: doxologia.ro
Sfinţii Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnufoto: doxologia.ro

Sfinţii Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu şi Sfânta Haritina sunt prăznuiţi la data de 5 octombrie în calendarul ortodox. Sfinţii Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu şi Sfânta Haritina suntîntre sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 5 octombrie.

Sfinţii Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu fac parte din cununa de cuvioşi care s-au nevoit şi s-au rugat neîncetat în sihăstria munţilor Coziei. Prin post şi rugăciune au devenit călugări desăvârşiţi iubitori de nevoinţă şi viaţă pusnicească. Prin viaţa lor au fost model altor călugări şi creştini care i-au luat drept pilde de rugăciune, nevoinţă şi vieţuire în Mântuitorul Hristos. Au fost canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din 25 februarie 2016.

Calendar ortodox 2019, 5 octombrie. Sfinţii zilei. Sfânta Haritina

Sfânta Haritina a trăit în Cicilia pe când era guvernator Dometie şi Împărat Diocleţian. Părinţii ei au trecut la cele vşnice când ea nu era decât o copilă  şi a fost adoptată de un creştin cu suflet bun pe nume Claudiu. Acesta a crescut-o ca pe fiica lui iar Haritina l-a răsplătit cu multă bunătate, smerenie fiind ascultătoare şi tăcută. A învăţat cuvântul lui Dumnezeu şi a promis Lui că va trăi fără prihană ca o mireasă a lui Hristos. Prin viaţa ei ea a fost exemplu multora care au îmbrăţişat dreapta credinţă. Când vestea că Haritina este creştină a ajuns la guveratorul Dometie acesta a trimis să fie adusă la judecată. Claudiu s-a întristat ştiind ce o aşteaptă dar ea l-a mângâiat cerându-i să se bucure de jertfa pe care ea o va aduce lui Dumnezeu. Păgânii iau smuls părul dar acesta i-a crescut pe loc, la loc şi parcă mai bogat. Iau pus pe cap cărbuni aprinşi şi i-au înfipt în piept fier înroşit în foc i-au ars coastele cu făclii şi i-au legat o piatră uriaşă de gât ş au aruncat-o în mare şi cu toate astea Dumnezeu a izbăvit-o. Atunci au tras-o pe roată şi au bătut-o cu pietre dar trupul ei rămânea nevătămat prin puterea lui Dumnezeu. Atunci au trimis-o la o casă de desfrânare pentru a fi batjocorită dar ea se ruga lui Dumnezeu să nu lase ca acest lucru să se întâmple. În timp ce stătea în genunchi sufletul ei a părăsit trupul şi a mers în veşniucul sălaş al împărăţiei cerurilor. Trupul muceniţei a fost aruncat în mare de călăii săi şi a fost recuperat de Claudiu care a înmormântat-o cu cinste.

Troparul Sfintei Muceniţe Haritina

 Glasul al 4-lea

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Haritina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Haritina

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Pentru dragostea Domnului, Sfântă Preamărită Haritina, suferind toate cele îngrozitoare ale chinurilor, ai câştigat cununa muceniciei cea nestricăcioasă.

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Întărindu-te la minte, Sfântă Muceniţă Haritina, ţi-ai întărit sufletul cu cre­dinţa; biruind pe vrăjmaşi aie­vea i-ai ruşinat, stând înaintea lui Hristos întru tot fericită; şi acum, purtând haină din sân­gele tău şi cu îngerii bucurându-te, roagă-te pentru noi, pur­tătoare de chinuri.

 La 5 octombrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Muceniţă Metodia din Kimolo;
  • Sfânta Muceniţă Mamelta;
  • Sfântul Mucenic Dionisie, episcopul Alexandriei;
  • Sfântul Cuvios Evdochim Vatopedinul (Athos)
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net