Calendar ortodox 2019, 5 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Conon din Isauria

calendar-ortodox-2019-5-martie-sfantul-conon-din-isauria.png

Calendar ortodox 2019, 5 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Conon din Isauria
Sfântul Mucenic Conon din Isauria
doxologia.ro

Sfântul Mucenic Conon din Isauria este prăznuit la data de 5 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Conon din Isauria este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 5 martie.

Calendar ortodox 2019, 5 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Conon din Isauria

Conon s-a născut în Isauria în timpul propovăduirilor apostolice iar părinţiilui se numeau Nestor şi Nada. Când a ajuns la vârsta maturităţii părinţii lui au hotărât să-l căsătoarească cu o fecioară frumoasă pe nume Ana. Înainte de nuntă lui Conon i s-a arătat sfântul Arhanghel Mihail, în chip de bărbat luminos, şi l-a învăţat tot ce trebuia să ştie despre dreapta credinţă, a mers cu el la pârâu şi l-a botezat în numele Sfintei Treimi. După ce arhanghelul l-a însemnat cu semnul crucii, Conon s-a umplut de Duh Sfânt. În noaptea nunţiicând a rămas singur cu mireasa a pus o lumânare sub un vas şi a întrebat-o pe Ana: "Ce este mai bun, lumina sau întunericul?" Iar tânăra mireasă i-a răspuns: "Mai bună este lumina". Atunci prin Cura lui Conon a început să grăiască Duhul Sfânt şi să-i înveţe depore viaţa curată, păzirea fecioriei şi credinţa în Hristos, adevăratul Dumnezeu. Pentru că Ana era un om bun cu suflet mare cuvintele lui Conon au prins a înmuguri şi împreună cu hotărât să trăiască în curăţie precum un frate cu sora sa.

Multe minuni a făcut Conon întrucât odată se zice că a dat viaţă unui idol care-l înfăţişa pe zeul Apolo şi acela a dat mrturie despre Hristos, iar cei care erau de faţă pe dată au crezut.

Altădată o mulţime de duhuri rele s-au strâns împreună pentru a îl învinge şi eu tăbărât asupra lui, dar Conon cu rugăciunea la Hrsistos i-a legat pe toţi şi i-a pus la muncă. Să sape pământul, să zmulgă buruienile, să spargă lemne sau să meargă cu anumalele la păscut şi să le păzească de fiare. Alte duhuri rele, în număr de treizeci le-a poruncit să intre în nişte vase de lut, pe care le-a sigilat cu semnul crucii şi le-a îngropat la temelia casei.

Când a început una din prigoanele asupra creştinilor o anume căpetenie pe nume Magdon l-a prins şi a început a îl tortura. Dar oamnii au prins de veste şi s-au răsculat iar acesta a fugit cu toţi oamenii lui. L-au găsit pe Cocon plin de răni şi de sânge şi mare amărăciune a fost şi îşi ungeau trupurile cu sângele lui pentru a se sfinţi şi îi sărutau rănile pentru a se vindeca. Doi a mai trăit Sfântul Cocon de la mucenicia sa şi a trecut la Domnul. Atunci au venit enoriaşi din toată ţara şi l-au îngropat lângă mireasa lui care şi ea îşi păzise fecioria până la sfârşit şi au vrut să zidească o biserică pe locul casei lui. Când au început să sape au găsit cele 30 de vase de lut sigilate şi au crezut că au găsit o comoară. Când au spart primul vas a ieşit din el un duh înspăimântător care a întunecat cerul şi vânt înfricoşător a început să bată. Cu greu l-au îndepăratat cu rugăciuni aduse Sfântului Cocon iar celelalte 29 de vase sunt şi astăzi îngropate la temelia bisericii sfântului Cocon.

Troparul Sfântului Mucenic Conon din Isauria

Glasul al 4-lea.

Mucenicul Tău, Doamne, Conon, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Conon din Isauria

Glasul al 3-lea

Cu curăţie, ca un înger, vie­ţuind pe pământ, încă de aici te-ai învrednicit a fi vorbitor cu îngerii, şi pe părintele tău l-ai adus la cunoştinţa lui Hristos. Şi pătimind până la sânge, pe Hristos Dumnezeu L-ai mărtu­risit, Sfinte Mucenice Conon; roagă-te neîncetat lui Hristos, pentru noi toţi.

La 5 martie  în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Conon, grădinarul
 • Sfânta Muceniţă Iraida;
 • Sfântul Cuvios Marcu Ascetul;
 • Sfântul Mucenic Evloghiu din Palestina;
 • Sfântul Mucenic Evlampiu;
 • Sfântul Mucenic Arhelau şi 152 de mucenici;
 • Sfântul Mucenic Ioan Bulgarul.

Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

 • Calendar ortodox 2019, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1