Calendar ortodox 2019, 5 mai. Sfinţii zilei. Sfânta Mare Muceniţă Irina

Ultima actualizare:

     Sfânta Mare Muceniţă Irinaicoană de Gabriel Toma Chituc
Sfânta Mare Muceniţă Irinaicoană de Gabriel Toma Chituc

Sfânta Mare Muceniţă Irina este prăznuită la data de 5 mai în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniţă Irina este între sfinţii zilei sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 5 mai.

Sfânta Mare Muceniţă Irina a fost fiica împăratului păgân Liciniu. Ea s-a născut în cetatea Maghedon iar pe mama ei o chema Licinia. La nştere, părinţii ei îmopărărteşti i-au dat numele de Penelopi. Aşa cum ziua bună se cunoşte de dimineaţă, la 6 ani a început a început să se vadă în copila Penelopi frumuseţea de femeie ce va deveni. De aceea tatăi ei, împăratul, a zidit un turn special pentru ea în care a închis-o împreună cu treisprezece fecioare şi cu idoli de aur ce întruchipau zeităţi păgâne ca să o păzească. Pentru a o pregăti până la vârsta ce ce cuvine nunţii i-a încredinţat-o spere educaţie cinstitei bătrâne numite Caria care trebuia să o pregătească cu tot cei trebie să ştie despre cele femeieşti iar pe bătrânul Apelian, bărbat înţelept şi cinstit, l-a însărcinat să o înveţe tot ce trebuia să ştie despre lume şi înţelepciunea ei.  A stat Penelopi închisă în turmul ei şase ani şi trei luni până când tatăl ei început să se gândească la un soţ bun pentru ea. Tot atunci, pe fereastra camerei prinţesei a intrat un porumbel care a

lăsat pe masă o ramură de măslin şi după numai un ceas prin altă fereastră a zbura un vultur care a adus o cunună făcută din flori de diferite soiuri şi culori. Prin cea de-a treia fereastră a intrat un corb care de datat asta a adus un şarpe micuţ în cioc. Înţeleptul Apelian care era creştin a tâlcuit astfel întâmplarea: porumbelul este blândeţea, alinarea şi înţelepciunea feciorească iar ramura de măslin darul lui Dumnezeu pe care-l va primi prin botez. Vulturul înseamnă biruinţa asupra patimilor iar coroniţa de flori este cununa pe care o va primi de la Hristos, iar corbul şi şarpele nu sunt altceva decât diavolul şi ispitele. Aşa a interpretat bunul Apelian şi viitorul Irinei a arătat că a avut dreptate. Când tatăl Irinei a aflat de convertirea ei s-a mâniat atât de tare încât a poruncit să fie aruncată între nişte cai sălbatici, iar caii în loc să-i facă rău prinţesei l-au omorât pe împărat. Irina s-a rugat la Hristos să-l ierte pe tatăl ei şi acesta a revenit la viaţă şi îndată s-a creştinat, a renunţat la împărăţie şi s-a retras la mănăstire. Următorul împărat a fost Sedechie care nici el nu-i putea suferi pe creştini aşa că a aruncat-o într-o groapă cu şerpi veninoşi. Zece zile a sat sfânta Irina acolo până când dezgustătoarele reptile au murit de foame dar de ea nu s-au atins. Sedechie a crezut că a făcut vrăji şi a poruncit să fie tăiată cu fierăstrăul dar fierăstraele se rupeau şi cei ce le mânuiau mureau fără să poată să o rănească. După ce Sedechie a murit, fiul lui Savah a vrut să răzbune neputinţa tatălui său de o pedepsi pe Irina. Din ordinul împăratului i-au pus încălţări de fier cu cuie şi au pus-o la jug ca pe dobitoace dar pământul s-a cutremurat şi pe torţionari i-a înghiţit. Multe minuni făcea Irina, tămăduia bolnavi, curăţa leproşi, şi izgonea duhurile rele din oameni şi 50 de mii de oameni s-au onvertit la creştinism văzând puterea lui Dumnezeu. La porunca lui Dumnezeu a venit în cetate Sfântul Apostol Timotei, ucenicul Sfântului apostol Pavel care a botezat-o pe Irina cu Duh Sfânt. Sfânta Irina a ajuns în împărăţia lui Numerian care credea în zeiţa Artemis şi s-a dus la împărat şi l-a mustrat pentru strâmbătetea credinţei lui. Acesta a poruncit să fie aruncată în foc dar cu cât era focul mai tarecu atât era mai puternică răcoarea ca re o proteja pe muceniţă, şi 10 mii de oameni au văzut şi au crezut. Savorie, care guverna în cetatea Tracă Mesemvria a capturat-o pe sfânt şi a ucis-o cu sabia apoi a îngropat-o, faptă cu care se lăuda la toată lumea. Dar Hristos a înviat-o pe ea, a şi a intrat în cetate unde a stat timp de 70 de zile şi i-a învăţat totul despre Hristos, iar apoi a venit Sfântul Apostol Timotei şi i-a botezat pe toţi în Hristos, inclusiv pe ucigaştul împărat. Apoi, sfânta s-a întins într-un mormânt pe care însuşi Apelie a pus o piatră mare. După patru zile când au mers la mormânt acesta era gol.

Troparul Sfintei Mari Muceniţe Irina

 Glasul al 4-lea

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Irina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mari Muceniţe Irina

 Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Fiind împodobită cu frumu seţile fecioriei, Fecioară, şi încununându-te cu stema mucenicilor, Irina, şi stropită fiind cu sângele muceniciei, şi strălucită cu minunile tămăduirilor, cu dreaptă credinţă muceniţă ai primit harul de biruinţă pentru chinuirea ta.

La 5 mai în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Gaian; 
  • Sfântul Mucenic Neofit;
  • Sfântul Mucenic Gaie; 
  • Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou. 
image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net