Calendar ortodox 2019, 4 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan

calendar-ortodox-2019-4-martie-sfantul-gherasim-si-leul.jpg

Calendar ortodox 2019, 3 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan
Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan şi leul
doxologia.ro

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan este prăznuit la data de 4 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 4 martie.

Calendar ortodox 2019, 4 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan a avut încă din tinereţe duh duhovnicesc. El şi-a trăit viaţa nevoinduse în pustiu vieţuind cu păcere de Dumnezeu. El a trăit în pustia Lichiei, apoi a trecut în pustia Tebiadei în egipt, şi s-a întors după un timp în Lichia. În vremea împăratului Teodosie cel Tânăr s-a stabilit în pustia Iordanului şi pentru că strălucea precum o seta în jurul lui s-a strâns o viaţă monahală şi s-a întemeiat o mănăstire. În vremurie alea biserica era tulburată de erezia lui Nestorie şi unii eretici s-au ridicat împotrva Sinodului al 4-lea ecumenic. Gherasim a căzut mai întâi în ispita diavolească dar a biruit şi izgonit pe diavolii nevăzuţi şi s-a întors la adevărata credinţă căindu-se foarte tare pentru greşeala în care căzuse.

Se nevoia atât de tare încât nici foc nu apridea în sihăstria lui, nici să citească nici să se încălzească, iar de venea cineva la el pentru a aprinde foc îi trimetea la mpănăstire, cu începătorii.

Odată în Postul Paştelui când s-a dus în pustia cea mai pustie a văzut îngerii recând cu sufletul sfâtului Eftimie şi l-a luat pe ucenicul Chiriac şi s-au dus la chilia sfântului pe care l-au găsit adormit întru Domnul.

Odată cănd mergea prin pustie a întâlnit un leu care avea un laba umflată de kla un spin care se infectase. S-a uitat la sfântul cu ochi blânzi şi sfântul i-a înţeles cererea de ajutor de parcă i-ar fi vorbit. I-a scos ghimpele din picior şi i-a oblojit rana, iar leul vindecându-se nu l-a mai părăsit. El îl urma pe Gherasim oriunde se ducea, ca un ucenic credincios, iar acesta îl hrănea cu pâine şi cu linte, dar nu înceta să se minuneze de recunoştinţa lui

Aşa de mare încredere aveau în leu încât îi dădeau catârul să-l ducă să-l pască. Numai că într-o zi leul a adormit, şi un om care trecea pe acolo cu trei cămile a văzut catârul şi l-a luat. Părinţii au crezut că leul l-a mâncat căci acesta stătea şi privea vinovat în jos dar nu putea grăi să spună ce s-a întâmplat. Aşa că au pus pe seama leaului şi treaba catârului, adică îl foloseau să care apa. Un ostaş care venea unoeri pe acolo ca să se roage a văzut chinul animalului şi aflând povestea a cumpărat un catâr ca să elibereze leul de muncă. Dar omul care luase catârul s-a întors din călătoriile lui cu cămilele şi catârul încărcat de grâne iar leul l-a recunoscut şi i-a ieşit în întâmpinare, omul s-a speriat şi a fugit lăsând tot ce avea. Leul a luat catârul de căpăstru şi de el erau legate şi trei cămile şi pe toate le-a dus la Gerasim care  s-a întors către fraţi zâmbind şi le-a spus: "În zadar am ocărât leul, crezând că a mâncat catârul!"

Când Sfântul Gherasim a trecutla Domnul leul era plecat iar când s-a întors îl căuta peste tot neliniştit. Degeaba încercau fraţii să-l hrăească sau să-l liniştească deoarece el îl voia doar numai pe Sfântul. Atunci părintele Savatie l-a luat şi l-a dus la locul unde era înmormântat, iar leul a început să se jelească, apoi s-a aşezat pe mormând a răcnit odată tare şi a murit şi el, acolo pe mormânt. Toate acestea nu s-au făcut ca să ne arate că leul a avut suflet cuvântător ci pentru că Dumnezeu a vrut să-l preamărească pe cel ce l-a preamărit pe el, şi se asemenea să ne arate nouă cu aveau animalele ascultare de Adam înainte să fie alungat din Rai.

Troparul Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan

Glasul al 8-lea.

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gherasim, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Aprinzându-te de dorirea ce­lor de sus, asprimea pustiului Iordanului mai mult decât toa­te dulceţile lumii ai socotit-o, acolo, plecându-se ţie fiara cu ascultare până la moarte, cu jale pe mormântul tău s-a sfârşit, într-acest fel preamărindu-te Dumnezeu; pe Care roagă-L pentru noi, Sfinte Preacuvioase Părinte Gherasim.

La 4 martie  în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

Sfinţii Mucenici Pavel şi Iuliana, sora lui;
Sfinţii Mucenici Codrat, Acaciu şi Stratonic;
Sfântul Grigorie, episcopul Asului, din Anatolia.

Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

  • Calendar ortodox 2019, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1