Calendar ortodox 2019, 31 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

calendar-ortodox-2020-31-martie-martiriul-sf-ierarh-ipatie_-_fresca-manastirea-dionisiu-athos.jpg

Calendar ortodox 2019, 31 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei
Martiriul Sfîntului Ierarh Ipatie
fresca de la Mănăstirea Dionisiu, Muntele Athos

Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este prăznuit la data de 31 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 31 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 31 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie

Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, episcop al cetăţii Gangrelor a fost unul din cei 318 sfinţi părinţi care au luat parte la Primul sinod Ecumenic adunat de Împăratul Constantin cel Mare, în anul 325 la Niceea, când sfinţii părinţi l-au mustrat pe Arie pentru erezia cu care-i tulbura pe credincioşi şi au aruncat anatema asupra lui. Sfântul Ipatie avea mare dar de la Dumnezeu vindeca neputinţele şi alunga diavoli, dar avea şi putere de curăţire asupra apelor. Se zice că după moartea lui Constantin cel Mare când împărăţia a fost luată de fiul lui, Constantie, vistieriile şi cămările împărăteşti au fost luate în stăpânire de un balaur pe care nimeni nu putea să-l învingă. Constantie l-a chemat în ajutor pe Sfântul Ipatie, şi acesta l-a luat pe balaur cu un toiag arhieresc şi balaurul se plimba după toiag aşa cum calul se ţine de căpăstru. Apoi a ajuns la un foc mare şi i-a poruncit balaurului în numele lui Iisus Hristos să se arunce în vâlvătaie iar acesta a făcut-o fără nici o ezitare. Toţi cei care au fost de faţă au privit cu spaimă şi au premărit pe Dumnezeu. Când mergea Sfântul Ipatie spre scaunul lui a fost prins de nişte adepţi ai ereziei novaţiene care au năvălit asupra lui cu săbii şi ciomege şi l-au aruncat într-o râpă. Iar sfântul a ridicat ochi spre cer şi precum odinioară sfântul Arhidiacon Ştefan se ruga la Dumnezeu să nu le socoteascălor păcatul morţii lui. O femeie care ţinea de erezia lui Arie a luat o piatră şi lovindu-l cu ea îndată l-a omorât, apoi au ascuns trupul în nişte paie. Când a mers ţăranul să-şi hrănească animalele a auzit cântare îngerească şi tare s-a minunat, iar când a luat din paie a reucunoscut pe episcop şi a chemat ajutor. S-au adunat creştinii au luat cinstitul trup şi l-au înmormântat la loc de seamă cu respectul cuvenit. Iar femeia care-l lovise cu piatra mergea în urma cortegiului lovindu-se singură cu capul de piatră şi mărturisea tuturor ce a făcut. Ea era muncită de diavolli pentru păcatul ei, la fel cum erau îndrăciţi toţi cei care luaseră parte la ucidere. După înmormântare, toţi şi-au găsit vindecare la mormântul sfântului, pentru că sfântul şi-a arătat bunătatea pentru vrăşmaşii săi rugându-se la Hristos Dumnezeu pentru vindecarea lor.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Ipatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

Glasul 1

Cu curăţirea cea sufletească Dumnezeieşte într-armându-te şi rugăciunea cea neîncetată având-o ca pe o suliţă în mâini, cu tărie ai biruit cetele demonilor, Sfinte Sfinţite Părinte Ipatie; roagă neîncetat pe Hristos Dumnezeu, pentru sufletele noastre.

La 31 martie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Cuvios Acachie Mărturisitorul, episcopul Melitinei;
 • Sfântul Cuvios Vlasie;
 • Sfinţii mucenici care au mărturisit în Persia: Avdas episcopul, Veniamin diaconul, nouă mucenici împreună cu ei şi alţi sfinţi;
 • Sfinţii 38 de mucenici;
 • Sfântul Cuvios Stefan, făcătorul de minuni;
 • Sfântul Inochentie din Alaska, mitropolitul Moscovei.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, iar vinerea din săptămâna luminată se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.

 • Calendar ortodox 2020, 30 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Ioan Scărarul

  Sfântul Cuvios Ioan Scărarul este prăznuit la data de 30 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ioan Scărarul este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 30 martie. Zi de post.