Calendar ortodox 2019, 30 aprilie. Sărbătoarea zilei. Hristos a Înviat! Învierea Domnului, Sfântul Apostol Iacob

Ultima actualizare:

    Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeufoto: doxologia.ro
Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeufoto: doxologia.ro

Hristos a Înviat! Sfântul Apostol Iacob, fratele Sfântului Evanghelist Ioan, este prăznuit în anul 2019 la data de 30 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Apostol Iacob, fratele Sfântului Evanghelist Ioan, este prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 30 aprilie. A treia zi de Paşti.

Calendar ortodox 2019, 30 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Iacob, fratele Sfântului Evanghelist Ioan

Hristos a Înviat! Sfântul Apostol Iacob ca şi Sfântul Evanghelist Ioan au fost fii lui Zevedeu şi amândoi au fost în ceata celor 12 apostoli care au lăsat totul şi au urmat lui Hristos atunci când au auzit chemarea sa. Cei doi fraţi au fost iubiţi de Mântuitorul, au ascultat cuvintele Lui şi au fost martori la minunile înfăptuite de El. Iacob şi Ioan, alături de Petru au fost martori ai schimbării la faţă pe muntele Tabor văzând slava lui Dumnezeu. După Cincizecime Iacob a propovăduit Evanghelia în drumul său până în Spania şi înapoi. El biruia pe farisei şi pe rabini prin cuvânt mustrând şi ocărând împietrirea inimilor lor. Au mers până într-acolo încât au angajat un vrăjitor iscusit, pe nume Ermoghen, care să-i sta împotrivă şi să-l combată la înţelepciune pe Iacob. Acesta plin de aroganţă a considerat că e de ajuns să-l trimită pe cel dintâi ucenic al său, iar acesta s-a botezat şi a devenit creştin după întâlnirea cu Iacob.  Iar mai apoi a mers el plin de încredere în vrăjile lui şi după ce l-a cunoscut pe Iacob şi puterea lui Hristos a primit Sfântul Botez şi a a crezut, a ars cărţile cele vrăjitoreşti, a propovăduit Evanghelia şi a făcut minuni în numele lui Hristos.

Regele Irod a pornit prigoană împotriva creştinilor şi l-a condamnat la moarte pe Iacob. Un bărbat, pe nume Iosia, din cei ce îl vorbise de rău şi îl dăduse pe mâna autorităţii, văzând felul cum a primit acesta arestarea şi condamnarea şi-a dat seama că a greşit şi a mers înaintea lui Irod şi s-a declarat şi el creştin. A luat drumul condamnării împreună cu Iacob şi spre locul de osândă a văzut cum Apostolul a vindecat un slăbănog. În timp ce Apostolul îşi pregătea gâtul spre a îi fi retezat, Iosia a mărturist că şi el a fost printre cei ce l-au vorbit de rău la regele Irod fapt ce a dus la condamnarea sa. Apostolul l-a îmbrăţişat şi i-a spus: Pace ţie! Apoi amândoi au plecat capetele spre tăiere. Ucenicii au luat trupul apostolului şi l-au dus în Spania unde şi astăzi mai săvârşeşte minuni.

Troparul Sfântului Apostol Iacob al lui Zevedeu

 Glasul al 3-lea:

Apostol al lui Hristos preaales şi frate al cuvântătorului de Dumnezeu celui iubit ai fost, Prealăudate Iacob; cere iertare de greşeli, pentru cei ce te laudăpe tine şi sufletelor noastre mare milă.

Condacul Sfântului Apostol Iacob al lui Zevedeu

 Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Glas Dumnezeiesc auzind chemându-te pe tine, dragostea de tată ai trecut-o cu vederea şi ai alergat la Hristos, cu fratele tău, Sfinte Mărite Iacob. Cu care împreună te-ai şi învrednicit a vedea Dumnezeiasca Schimbare la Faţă a Domnului.

La 30 aprilie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Arghira;
  • Sfinții Mucenici Rafael, Irina și Nicolae din Insula Lesvos; 
  • Sfântul Ierarh Donat, Episcopul Evriei;
  • Sfântul Ignatie Briancianinov.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net