Calendar ortodox 2019, 29 mai. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniță Teodosia, fecioara

calendar-ortodox-2019-29-mai-sfanta-mucenita-teodosia-fecioara.png

Calendar ortodox 2019, 29 mai. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniță Teodosia, fecioara
Sfânta Muceniță Teodosia, fecioara
foto: doxologia.ro

Sfânta Muceniță Teodosia fecioara este prăznuită la data de 29 mai în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Nichita este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 29 mai.

Calendar ortodox 2019, 29 mai. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniță Teodosia, fecioara

Sfânta Muceniță Teodosia fecioara a fost mângâiere pentru creştinii întemniţaţi pentru că nu voiau să jertfească idolilor diavoleşti. La numai 18 ani ea îi ajuta cum putea, mângâindu-i cu fapta şi cu vorba, împotriva voinţei părinţilor ei care încercau să o împiedice a se apropia de creştini. A fost prinsă de străjerii temniţei şi dusă înaintea guvernatorului Tirului, Urban. Care a a dat ordin să ise apună un bolovan greu de gât şi să fie aruncată în mare. Ea a ieşit din străfundurile mării şi a fost adusă în faţa guvernatourului Urban, udă, ţinîndu-şi bolovanul în braţe. Evsevie, episcopul Cezareei Palestinei, a fost martor ocular şi povesteşte cum a fost aruncată la fiare sălbatice şi înfometate dar animalele nu au vrut să se atingă de ea. Vâzâna şi această minune Urban a poruncit să fie tăiată cu sabia, şi când i-au tăiat capul o porumbiţă strălucitoare  a zburat din gura ei şi a zburat la ceruri. În aceeaşi noapte s-a arătat părinţilor ei îmbrăcată toată în alb, cu o cruce de aur în mâini şi cunună pe cap şi i-a admonestat: "Iată cât de mare este slava şi darul Hristosului meu de care aţi vrut să mă lipsiţi!".

Troparul Sfintei Muceniţe Teodosia, fecioara

 Glasul al 4-lea

La fapta bună muceniţă, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos şi locaş iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai ruşinat pe vrăjmaşul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind şi arătat cu sabia credinţei ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; şi bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credinţă te cinstesc pe tine.

Condacul Sfintei Muceniţe Teodosia, fecioara

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Cu ostenelile ai câştigat viaţa cea fără osteneală şi în sângiurile tale ai înecat pe vrăjmaşul cel spurcat al Bisericii lui Hristos, prealăudată şi te bucuri cu oştile cele de sus, acoperind pe cei ce săvârşesc pomenirea ta.

 La 29 mai în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Cuvioasa Muceniţă Teodosia din Constantinopol;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Olivian;
  • Sfântul Cuvios Alexandru, papa al Alexandriei;
  • Sfântul Mucenic Nan.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

  • Calendar ortodox 2019, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie: