Calendar ortodox 2019, 27 aprilie. Sărbătoarea zilei. Pogorârea la iad

Ultima actualizare:

    Pogorârea la iadicoană de Gabriel Toma Chituc
Pogorârea la iadicoană de Gabriel Toma Chituc

Pogorârea la iad este prăznuită în anul 2019 la data de 27 aprilie în Calendarul ortodox. Pogorârea la iad este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 27 aprilie.

În Sfânta şi Marea Sâmbătă prăznuim punerea în mormânt a Mântuitorului şi pogorârea acestuia la iad. Sfântu Aposostol Petru ne explică cum în răstimpul dintre moarte şi învierem când trupul lui Hristos zăcea în mormânt, Hristos a coborât cu sufletul lui dumnezeiesc printre morţi care se aflau în stăpânirea celui rău încă de la căderea lui Adam şi le-a propăvăduit şi lor cuvântul Evangheliei. Astfel, Hristos a coborât până la baza creaţiei dar nu ca osândit, ci ca Dumnezeu. Această umilire, moartea pe care Dumnezeu nemuritor o acceptă de bunăvoie, se datorează dragostei pe care o are pentru om, căci Dumnezeu primeşte să coboare şi să aducă lumina acolo unde domnea spaima şi întunericul. Fiul lui Dumnezeu, născut mai înainte de veci şi nemuritor, parcurge pentru ca mântuirea noastră să fie posibilă, tot ciclul existenţei umane aflate până atunci sub blestemul păcatului, adică al morţii şi se solidarizează asfel cu natura umană în naştere, viaţă, moarte şi viaţa de după moarte. Dar pentră că moartea era asociată cu păcatul iar el era fără de păcat, nici mormântul nu putea păstra sfântu trup şi nici iadul sfântul său suflet. Astfel, El desfiinţează această formă de existenţă, sfarâmă puterea vrăjmaşului, învinge moartea şi dă naştere unei noi forme de veşniciie  aceea a împărăţiei cerurilor. 

Liberul arbitru este valabil şi aici. Hristos propovăduieşte iar cei care primesc cuvântul său primesc şi viaţa de apoi. Dragostea sa este mai puternică decât ura şi deznădejdea locaşului morţii, dar nu mântuieşte pe nimeni în mod automat ci aşteaptă răspuns la chemarea sa. Hristos propovăduieşte morţilor şi aşteaptă răspuns de la ei la propovăduirea lui ca răspuns la dragostea sa jertfelnică. Coborând în mormânt Iisus îşi aminteşte de toţi cei care au dus o viaţă dreaptă dar şi de cei care l-au profeţit fără să-l cunoască. Fireşte că nu toţi morţii au răspuns chemării lui, mulţi nu au ascultat glasul Lui sau nu au putut să-l înţeleagă datorită învârtoşării inimilor lor. Prin coborârea la Iad Domnul a săvârşit cea mai de seamă biruinţă a sa, a desfiinţat rânduiala în vigoare de la căderea lui Adam în păcat când prin moarte omul rămânea veşnic despărţit de Dumnezeu şi a adus o lege nouă schimbând rostul morţii din pedeapsă pentru păcat în cale de unire cu Cel de Sus.

Rugăciunea zilei de sâmbătă

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în rai. Îngroapă păcatele mele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutorul, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire, şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin.

La 27 aprilie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon, ruda Domnului;
  • Sfântul Apostol Zinon;
  • Sfântul Apostol Marcu;
  • Sfântul Apostol Aristarh.
image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net