Calendar ortodox 2019, 26 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios David din Tesalonic

Ultima actualizare:

    Sfântul Cuvios David din Tesalonicfoto: doxologia.ro
Sfântul Cuvios David din Tesalonicfoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios David din Tesalonic este prăznuit la data de 26 iunie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Fevronia este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 26 iunie. Zi de post.

Sfântul Cuvios David din Tesalonic, a fost un înger pământesc care s-a născut şi a crescut în Tesalonic.  De mic copil nu i-a plăcut confortul şi nici odihna trupească aşa că a părăsit toate ispitele lumeşti, prietenii şi rudele, cinstea vremelnică, banii şi după porunca Evangheliei a urmat lui Hristos. Încă de când era foarte tânăr a intrat la mănăstirea Sfinţilor Mucenici Teodor şi Mercurie, care în acea vreme purta numele Cunuliaton. Într-o zi într-atât de tare s-a umilit inma lui încât s-a suit întriun migdal aflat în partea dreaptă a biserici şi, pe o creangă şi-a făcut un pat micuţ, şi de acolo nu s-a mai dat jos, urmând exemplul sfinţilor stâlpnici.  Acolo, pe creangă, a răbdat vânt şi ploaie, zăpadă şi caniculă, dar a răbdat totul cu gândul la predecesorii săi care nu s-au plâns niciodată ci continuu au adus slavă lui Dumnezeu. În Vieţile Sfinţilor găsim multe minuni făcute de cuviosul David căci prin viaţa pe care o ducea, Hristos Dumnezeu l-a binecuvântat cu darul de a izgoni diavolii şi de a îi vindeca pe cei bonavi. Mai întâi tesalonicenii au aflat de darul lui apoi au ajuns să-l respecte cu mare evlavie ca pe un înger dumnezeiesc. După un timp a venit un înger şi i-a spus să coboare şi să locuiască în chilie, dar oricine avea vreo neputinţă venea la cuvios şi scăpa de dată de ea. Împăratul Iustinian şi împărărteasa Teodora l-au chemat la sfat iar el a luat cărbuni aprinşi în căuşul palmelor şi a pus tămâie şi trimp de o oră a tămâiat peste tot fără să sufere vreo vătămare. Cei prezenţi s-au înspăimântat la vederea unui aşa lucru de minune. Cuviosul a trecut la domnul în drumul său spre casă exact aşa cum profeţise, şi a cerut să fie îngropat la mănăstirea unde se nevoise toată viaţa aceasta trecătoare.

Troparul Sfântului Cuvios David din Tesalonic

 Glasul al 8-lea

Întru tine părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte David, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios David din Tesalonic

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Ca o grădină pururea înflorită şi aducătoare de roadele virtuţilor, te-ai arătat deasupra copacului celui sădit; ca o pasăre cu bun glas şi mai presus decât Raiul, primind în inima ta pomul vieţii, pe Dumnezeu, pe Acesta L-ai lucrat, de Dumnezeu înţelepţite, cu Care ne şi hrăneşti pe noi prin har; roagă-te pururea pentru noi, Preafericite David.

La 26 iunie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ioan, episcopul Gotiei;
  • Sfantul Cuvios Antion.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net