Calendar ortodox 2019, 24 septembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Mare Muceniță, întocmai cu apostolii, Tecla

calendar-ortodox-2019-24-septembrie-sf_tecla.png

Calendar ortodox 2019, 24 septembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Mare Muceniță, întocmai cu apostolii, Tecla
Sfânta Mare Muceniță, întocmai cu apostolii, Tecla
foto: doxologia.ro

Sfânta Mare Muceniță Tecla este prăznuită la data de 24 septembrie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Tecla este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 24 septembrie.

Calendar ortodox 2019, 24 septembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Mare Muceniță, întocmai cu apostolii, Tecla

Sfânta Mare Muceniță Tecla, cea întocmai cu apostolii, este prima femeie care a pătimit pentru credinţa ei în Hristos. Ea l-a cunoscut pe Hristos în predica sfântului Apostol Pavel când acesta predica în Iconium, în casa lui Onisifor, vecinul Teclei. Ea a hotărât să trăiască în feciorie pentru ca trupul ei să devină templu al Duhului Sfânt. E a rupt logodna cu Tamirie care o iubea cu pasiune şi a refuzat să se mai mărite. Pentru ca să se răzbune, împreună cu mama lui, Tamirie a lansat zvonuri despre Pavel că ar fi vrăjitor şi astfel a fost întemniţat, biciuit şi mai apoi alungat din cetate, iar sfânta Tecla a fost condamnată la moarte prin ardere pe rug. La ora execuţiei s-a stârnit furtună mare şi inundaţii, sfânta a reuşit să evadeze şi să se alăture sfântului Pavel în Antiohia. Aici, un tânăr bogat şi desfrânat pe nume Alexandru s-a îndrăgostit de frumuseţea ei şi ar fi vrut să o aibe de amantă. Lovindu-se de refuz a pârât-o că este creştină şi a fost aruncată fiarelor sălbatice care nu s-au atins de ea. S-a întors în patria sa unde Tamirie murise, dar mama ei refuza creştinismul aşa că a plecat în Seleucia în pustie unde s-a nevoit multă vreme într-o peşteră. Acolo, după ce a rezistat la multe şi grele ispite s-a făcut cunoscută prin multe tămăduiri minunate. Vracii păgâni, din invidie pentru vindecările ei au trimis tineri desfrânaţi ca să o ispitească şi să o piardă dar Tecla a intrat într-o stâncă ce i-a fost şi adăpost şi mormânt.

Troparul Sfintei Întâi Mari Muceniţe şi întocmai cu Apostolii Tecla

Glasul al 4-lea

 Mieluşeaua Ta, Iisuse, Tecla, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Întâi Mari Muceniţe şi întocmai cu Apostolii Tecla

 Glasul al 8-lea

Cu frumuseţea fecioriei ai strălucit, cu cununa muceniciei te-ai împodobit şi apostolie ţi s-a încredinţat, fecioară, ca unei mărite; şi văpaia focului ai prefăcut-o în rouă, iar prin rugăciunea ta furia taurului ai înfrânt-o, ca una care eşti întâia nevoitoare.

La 24 septembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Siluan Athonitul
  • Sfântul Cuvios Coprie;
  • Sfântul Petru Aleutul;
  • Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din pomul de mirt - Myrtidiotissa
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, septembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna septembrie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.

  • Calendar ortodox 2019, octombrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna octombrie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1