Calendar ortodox 2019, 24 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Simeon, cel din Muntele Minunat

calendar-ortodox-2019-24-mai-sfantul-cuvios-simeon-cel-din-muntele-minunat-gabriel-toma-chituc.jpg

Calendar ortodox 2019, 24 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Simeon, cel din Muntele Minunat
Sfântul Cuvios Simeon, cel din Muntele Minunat
icoană de Gabriel Toma Chituc

Sfântul Cuvios Simeon, cel din Muntele Minunat, este prăznuit la data de 24 mai în calendarul ortodox Sfântul Cuvios Simeon este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 24 mai. Dezlegare la peşte.

Calendar ortodox 2019, 24 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Simeon, cel din Muntele Minunat

Sfântul Cuvios Simeon bebeluş fiind, mama lui a avut o viziune în care sfântul Ioan Botezătporul îi cerea să-i dea să sugă numai de la sânul drept. Iar pruncul a refuzat să sugă de la stângul când mama lui i l-a oferit chiar dacă răbda de foame. Iar dacă mama lui a insistat sânul trept i s-a tras şi a devenit ca al unui bărbat. După ce a fost botezat, copil mic fiind, după ce primea sfânta împărtăşanie nu mai mânca nimic toată ziua, trupul şi sângele Domnului fiindu-i de ajuns. La cinci ani i-a murit tatăl într-un cutremur iar el s-a rătăcit de mama lui. Cât a fost pierdut nu a mâncat decât pâine şi apă şi daor două zile, deşi femeia care l-a luat în grijă a avut grijă de el. A intrat în la mănăsire când avea şase ani şi a fost ucenicul arhimandritului Ioan de la care a învăţat nevoinţele, smerenia şi privegherea şi nu înceta să-şi uimească mentorul cu râvna lui. S-a stabilit pe un stâlp unde cânta zilnic cei 150 de psalmi şi multe alte cântări şi rugăciuni aducând slavă lui Dumnezeu. Mulţime de oameni a trecut pe la stâlpul lui şi pentru fiecare rugându-se îi elibera de patimile care-i stăpânea. Pe mulţi a vindecat Sfântul Cuvios Simeonşi renumele lui s-a răspândit peste tot. Au venit la el şi păgâni, care martori fiind la vindecările lui miraculoase se întorceau la Hristos. Se zice că odată a înviat chiar un mort aşa cum Mântuitorul a făcut cu Lazăr spre slaa lui Dumnezeu.

Troparul Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat

 Glasul 1

Al răbdării stâlp ai fost râvnind cuvioase, părinţilor celor mai dinainte: lui Iov întru patimi, lui losif întru ispite şi vieţii celor fără de trup fiind în trup. Simeoane părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat

 Glasul al 8-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

De cele de sus dorind, cele de jos ai lepădat şi ca un cer stâlpul făcându-ţi, printr-însul ai strălucit cu raza minunilor cuvioase, şi lui Hristos Dumnezeului tuturor te rogi neîncetat pentru noi toţi.

 La 24 mai în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Vincenţiu de Lerin (secolul al V-lea);
  • Sfintul Mucenic Meletie Stratilatul;
  • Sfinţii Ioan, Stefan, Serapion Egipteanul şi Calinic Magul;
  • Doisprezece comiţi şi tribuni, şi trei femei: Marciana, Paladia şi Sosona şi doi prunci: Chiriac şi Hristina.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

  • Calendar ortodox 2019, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie:

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1