Calendar ortodox 2019, 24 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfânta şi marea zi de miercuri

Ultima actualizare:

    În sfânta şi marea miercuri se face şi pomenirea femeii păcătoase care a crezut că Iisus este Hristosul şi cu inima plină de pocăinţă i-a uns părul şi capul cu mir în valoare de 300 de dinarifoto: doxologia.ro
În sfânta şi marea miercuri se face şi pomenirea femeii păcătoase care a crezut că Iisus este Hristosul şi cu inima plină de pocăinţă i-a uns părul şi capul cu mir în valoare de 300 de dinarifoto: doxologia.ro

Sfânta şi marea zi de miercuri este prăznuită în anul 2019 la data de 24 aprilie în Calendarul ortodox. Sfânta şi marea zi de miercuri zilei prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 24 aprilie. Denie.

Sfânta şi marea miercuri este ziua în care Iuda l-a vândut pe Hristos. Este ziua în care Iisus a fost capturat în grădina Getsimani iar Iuda, unul din cei doisprezece ucenici cei mai apropiaţi, îl va săruta pentru ca cei cărora îl vânduse să ştie pe cine să aresteze.

În sfânta şi marea miercuri se face şi pomenirea femeii păcătoase care a crezut că Iisus este Hristosul şi cu inima plină de pocăinţă i-a uns părul şi capul cu mir în valoare de 300 de dinari. Ea a văzut în Iisus dragostea şi prietenia sa pentru toţi oamenii, a văzut cum a intrat în casa leprosului şi l-a vindecat şi a înţeles că El poate vindeca şi boala ei aşa cum a vindecat-o şi pe a aceluia. Când a turnat pe capul lui mirul de mare preţ ucenicii s-au smintit şi s-au supărat, mai ales Iuda, dar Iisus i-a luat apărarea făcând pomenind despre iminenta lui îngropare spre a îl întoarce pe Iuda de la gândul vânzării care deja încolţise în el iar de la ucenici să îndepărteze rătăcirea. Fapta ei este pomenită în veac, pretudtindeni, în toată lumea.

Uleiul parfumat se folosea spre sfinţire, preoţii se sfinţeau cu mir, iar Iacov cu mir a uns stâlpul  înălţat lui Dumnezeu

Sunt trei femei care au folosit mir pentru a îl sfinţi pe Fiul Omului. La Sfântul evanghelist Ioan nu este vorba de o femeie păcătoasă, ci de Maria, sora lui Lazăr, cel înviat din morţi. Ea unge picioarele lui Hristos ca răsplată pentru că l-a înviat pe fratele ei şi nu primeşte nimic la schimb. Doar Iuda, din pricina iubirii lui de bani se supără în acel moment. Sfinţii Evaghelişti Marcu şi Matei pomenesc despre ungerea cu mir a lui Hristos, în săptămâna patimilor, când Iisus intrase în casa lui Simon leprosul şi aceasta este femeia păcătoasă care i-a supărat pe ucenici pentru că ei se gândeau la ceea ce îi învăţase despre milostenie. Această femeie păcătoasă a primit răsplata de i se duce în toată lumea vestea despre fapta ei cea bună.

Sfântul apostol Luca o pomeneşte pe a treia femeie păcătoasă, care a sfinţit pe Hristos cu ulei parfumat, dar în casa fariseului Simon.

Sfântul Iona Gură de Aur ne învaţă că sunt două femeile care au turnat ulei pe Hristos, femeia păcătoasă şi sora lui Lazăr, femeia virtuoasă.

Rugăciunea zilei de miercuri

Doamne Atotputernice şi Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!Primeşte, Doamne, această mică a mea rugăciune, şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranţa şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci, şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi, ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin.

La 24 aprilie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Valentin din Durostorum; 
  • Sfântul Ierarh Mărturisitor Ilie Iorest Mitropolitul Transilvaniei; 
  • Sfântul Ierarh Mărturisitor Sava Brancovici Mitropolitul Transilvaniei; 
  • Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș; 
  • Sfântul Mucenic Pasicrat din Durostorum; 
  • Sfântul Ierarh Simion Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei.
image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net