Calendar ortodox 2019, 23 iunie. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniță Agripina

Ultima actualizare:

    Sfânta Muceniță Agripina foto: doxologia.ro
Sfânta Muceniță Agripina foto: doxologia.ro

Sfânta Muceniță Agripina este prăznuită la data de 23 iunie în calendarul ortodox Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 23 iunie. Dezlegare la peşte.

Sfânta Muceniță Agripina s-a născut şi a crescut în antica cetate a Romei. Ea a dat ascultare Apostolului şi a urmat calea mântuirii în Hristos. Prin viaţa ei curată a împodobit inimile credincioşilor şi a gonit ispita patimilor. A primit tortura cu îndrăzneală şi a mărturisit numele lui Hristos în vremea persecuţiilor ordonate de împăratul Valerian. A fost bătută cu ciomagul, i-au fost zdrobite oasele iar când a fost legată dezgolită de lemn pentru a fi batjocorită îngerul Domnului a dezlegat-o şi a tămăduit-o. Când nu a mai putut îndura tortura şi-a pus sufletul în mâinile Domnului. Sfintele Vasa, Paula şi Agatonica, femei creştine, şi prietene ale Agripinei au luat trupul sfintei şi l-au dus tocmai în Sicilia unde au îngropat-o cu cinstea cuvenită şi au ridicat biserică. Când pământul Siciliei a primit sfintele sale moaşte s-a izbăvit de agarienii care voiau să pună stăpânire pe insulă. La cinstitul ei momrânt s-a petrecut nenumărate minuni, mulţi oameni s-au vindecat de bolile care-i chinuiau şi cei ce veneau cu credinţă se curăţau de păcat. Rugăciunile către Sfânta Agripina nu rămâneau fără răspuns şi multe nepuinţe şi-au găst leacul în biserica ei.

Troparul Sfintei Mucenițe Agripina

 Glasul al 4-lea

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Agripina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Agripina

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Apropiindu-se ziua cea purtătoare de lumină a chinurilor tale cele luminoase, întru care cinstind pe acestea, Biserica cea dumnezeiască cheamă pe toţi ca să strige ţie cu bucurie: Bucură-te fecioară şi Muceniţă Agripina, Preacinstită.

La 23 iunie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfintele Vasa, Paula şi Agatonica;
  • Sfinţii Mucenici Aristocleu preotul, Dimitrian diaconul şi Atanasie anagnostul.
image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net