Calendar ortodox 2019, 23 decembrie. Sfinţii zilei. Sfinţii 10 mucenici din Creta

Ultima actualizare:

    Sfinţii 10 mucenici din Cretafoto: doxologia.ro
Sfinţii 10 mucenici din Cretafoto: doxologia.ro

Sfinţii 10 mucenici din Creta sunt prăznuiţi la data de 23 decembrie în Calendarul ortodox. Sfinţii 10 mucenici din Creta sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 23 decembrie. Zi de post.

Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest şi Pompie sunt numele celor 10 mucenici care au pătimit, în jurul anului 250, în Creta din porunca împăratului Deciu. Guvernatorul insulei se asemăna la suflet şi la obiceiuri cu împăratul care-i prigonea cu asprime şi tiranie pe creştini. El îi stângea pe cei care îşi mărturiseau credinţa şi după ce-i tortura cu cele mai diavoleşti chinuri îi ucidea fără milă. Aşa a ajuns în ghearele nemiloase ale oamenilor săi şi dreptcredincioşii Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest şi Pompie care trăiau cu frică de Dumnezeu şi se nevoiau fiecare pe la casele lor.

Supuşi la chinuri au răspuns cu curaj şi bărbăţie la toate torturile la care au fost supuşi. Bătuţi, târâţi pe pământ, loviţi cu pietre, batjococriţi, scuipaţi vreme de treizeci de zile ei nu au renunţat la Hristos şi nici nu s-au lăsat impresionaţi de nebunia guvernatorului insulei, care din când în când îi ispitea promiţându-le scăparea în schimbul jertfei aduse la idoli. Ei răspundeau cu bucurie, mulţumiri şi rugăciuni pentru ospăţul duhovnicesc, toate chinurile inimaginabile le primeau cu răbdare şi bărbăţie. Păgânii dar şi cei care credeau în Hristos fără să mărturisească se minunau de forţa şi puterea lor, de seninătatea cu care răbdau chinurile la care erau supuşi. Doar chinuitori şi guvernatorul nu erau impresionaţi ci mai degrabă se întărâtau şi mai tare îi munceau. Când s-au săturat să-i chinuie au decis să-i omoare lângă cetatea Alonium iar mucenicii au început să se sfădească pe drum cine să fie ucis primul. Teodul care era şi decanul de vârstă a cerut să fie el trimis la Dumnul şi apoi toţi pe rând să plece capul în faţa călăului fără teamă şi fără mâhnire. Atfel în timp ce se rugau şi aduceau slavă lui Dumenzeu, Sfinţii Mucenici au fost decapitaţi iar sufletele lor se înălţau cu bucurie la Hristos. Pavel, Patriarhul Constantinopolului, a găsit moaştele lor nestricate şi cu mare cinste le-a dus în noua capitală a imperiului, şi mult folos au adus credincioşilor şi tuturor celor ce cereau mijlocire înaintea lui Hristos Dumnezeu.

Troparul Sfinţilor 10 Mucenici din Creta

Glasul al 3-lea

Creta cea mult minunată să o cinstim, că a înflorit flori cin­stite, pe mărgăritarele lui Hristos, stâlpările mucenicilor. Că zece sunt la număr, ferici­ţii şi toată mulţimea demonilor au ruşinat. Pentru aceasta şi cununi au luat mucenicii lui Hristos, cei cu sufletul răbdător.

Condacul Sfinţilor 10 Mucenici din Creta

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca un Luceafăr a strălucit cinstita pătimire a mucenicilor, care mai înainte ne-a arătat, în chip luminat, pe Cel Născut în peşteră; pe Care Fecioara L-a născut fără de sămânţă.

La 23 decembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Pavel, arhiepiscopul Neocezareii;
  • Sfântul Mucenic Shinon.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net