Calendar ortodox 2019, 22 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești

Ultima actualizare:

    Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Româneștiicoană de Mihai Coman
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Româneștiicoană de Mihai Coman

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, este prăznuit la data de 22 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 22 iunie. Începutul postului Sfinţilor apostoli Petru şi Pavel. Dezlegare la peşte.

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul s-a născut la Bucureşti a mers la şcoală şi sătul de zădărnicia vieţii lumeşti a ales viaţa monahală întrând la Mănăstirea Neamţ. Prin voia lui Dumnezeu a ajuns ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi şi la îndemnul lui tânărul călugăr Grigorie pleacă la Sfântul munte Athos unde vieţuieşte o vreme. Se întoarce acasă, în Ţara Românească, şi se aşază la mănăstirea Căldăruşani, lăcaş proaspăt reorganizat de sfântul Cuvios Gheoghe. Domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica îl cheamă la Bucureşti şi la propunerea lui va fi ales mitropolit. A fost neobosit în activitatea pastorală şi în cea minisionară şi a întemeiat şcoli teologice în Argeş, Râmnic şi Buzău.

A fost un exemplu de sfinţenie în slujba bisericii, de iubire jertfelnică pentru enoriaşii pe care i-a păstorit, a sprijinit săraci, văduve, orfani, oferindu-le hrană, adăpost şi cărţi de învăţătură. La trecerea sa la domnul au fost găsite nenumărate pachete cu rechizite şi cărţi pregătite pentru a fi oferite elevilor din şcoli. Administraţia rusă a principatelor i-a întrerupt activitatea trimiţându-l în exil, vreme de patru ani, la Chişinău, Buzău şi Căldăruşani. În vremea lui a fost restaurată catedrala mitropolitană din Bucureşti şi sub supravegherea sa s-a tradus şi tipărit în limba română Vieţile sfinţilor, “atât de folositoare pentru formarea duhovnicească şi luminarea sufletelor credincioşilor”. A fost cel mai de seamă mitropolit al Ţării româneşti din secolul al 19-lea, primind supranumele de “dascălul”.

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător infrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu, smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Grigorie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Altul, glasul al 2-lea

De dulceaţa gurii tale celei sfinţite ce îndulceşte Biserica şi de focul râvnei tale se minunează cetele cereşti, că ostenindu-te în tălmăcirea sfintelor învăţături ale părinţilor celor de demult, ai dăruit turmei tale bucuria cunoaşterii lui Dumnezeu, Sfinte Ierarhe Grigorie.

Altul, glasul al 3-lea

Preacinstit truditor în ogorul dumnezeieştilor slove, înţelepte următor al Sfinţilor Părinţi, blând povăţuitor al Ungrovlahiei, numai cu smerenia ai biruit meşteşugul celor potrivnici. Pentru aceasta, Sfinte Ierarhe Grigorie, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă pace şi mare milă.

La 22 iunie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Alban, primul mucenic din Anglia;
  • Sfinţii Mucenici Zinon şi Zinas;
  • Sfântul Mucenic Pombian;
  • Sfântul Mucenic Galation;
  • Sfânta Mucenţă Iuliani (Iuliana) şi Satornin fiul ei;
  • Sfântul Paulin, episcop de Nola.
image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net