Calendar ortodox 2019, 21 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul

calendar-ortodox-2019-21-martie-sfantul-ierarh-iacob-marturisitorul.png

Calendar ortodox 2019, 21 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul
Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul
foto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul este prăznuit la data de 21 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 21 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2019, 21 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul

Nu se ştie nimic despre copilăria şi tinereţea Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul decât că a iubit pe Hristos mai mult decât viaţa cea lumească şi din fragedă vârstă s-a făcut monah şi s-a nevoit cu postul, rugăciuni de toată noaptea şi multe osteneli în vremea când împăratul Leon al III-le Isaurul a căzut în erezia iconoclastă. După el a urmat la torn Constantin al V-elea numit şi Copronimul pentru că atunci când a fost botezat a  defecat în cristelniţă şi pe hainele de purpură imperială cu care a fost îmbrăcat după botez. Imediat după ce a luat tronul în imperiu s-a iscat un război civil în prin care cumnatul său, Artabasdos, dorea tronul şi printre altele dorea şi restaurarea cultului icoanelor în imperiul bizantin. Poate şi din acest motiv Copronim a fost un prigonitor iconoclast chiar mai mare decât tatăl său. El a convocat un sinod la Hieria, în anul 754, la care pentru a fi sigur că-şi atinge scopul, a invitat numai episcopi eretici, iconoclaşti. Drept credincioşii au fost arestaţi, izgoniţi, alungaţi, chiar torturaţi şi ucişi. Mănăstirile au fost principala ţintă a lui Copronim, întrucât în mănăstiri era cea mai mare dragoste pentru cinstitele icoane. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul s-a opus ereziei şi a mărturisit că icoanele sunt o mărturie a întrupării lui Iisus Hristos şi nu numai că este bine să le cinstim ci este de datoria noastră să cinstim sfântul chip al lui Dumnezeu întrupat, şi pentru asta a fost chinuit şi torturat. Şi-a pus sufletul în mâinile Domnului fără să se abată nici o iotă de la dreapta credinţă.

Troparul Sfântului Ierarh Iacob Mărturisitorul

 Glasul al 8-lea

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Iacob, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Iacob Mărturisitorul

Glasul al 4-lea

Lumea lăsând şi prin înfrânare supunând cu adevărat trupul, ai urmat lui Hristos, Preafericite Părinte Iacob, de unde ai dobândit ungerea cea sfântă a arhieriei; şi acum te-ai mutat către Cetele nematerialnice, rugându-te pentru noi toţi, cei ce te lăudăm pe tine.

La 21 martie  în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ierarh Toma, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfinţii Mucenici Filimon si Domnin;
  • Sfântul Cuvios Viril, episcopul Cataniei;
  • Sfântul Serapion din Sidon.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

  • Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.