Calendar ortodox 2019, 21 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Vasilisc

calendar-ortodox-2019-22-mai-sfantul-mucenic-vasilisc.png

Calendar ortodox 2019, 21 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Vasilisc
Sfântul Mucenic Vasilisc
foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Vasilisc este prăznuit la data de 22 mai în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Vasilisc este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 22 mai. Dezlegare la peşte.

Calendar ortodox 2019, 22 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Vasilisc

Sfântul Mucenic Vasilisc a suferit alături de Eutropiu şi Cleonic şi era nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. Ei toţi au primit coroana muceniciciei în timpul împăratului Maxenţiu (286-305), dar Vasilisc a supravieţuit mai mult decât Sfinţii Eutropiu şi Cleonic. Una din torturile la care a fost supus Vasilisc a fost să fie înlănţuit cu fiare grele iar în picioare i s-au pus încălţări de aramă şi a fost plimbat aşa prin toată ţara. Dar în loc să-i frângă luicredinţa, mulţi oameni vedeau credinţa lui şi înţelegeau că e adevărată şi în secret treceau la creştnisim. Soldaţii care-l torturau nu înţelegeau de unde are atâta putere. Odată când se afla în satul Dacozaria şi oamenii se strânseseră şi-l priveau cu multă milă, sfântul s-a rugat la Dumnezeu şi sub ochii tuturor încălţrile s-au topit ca ceara, lanţurile au căzut, stejarul uscat sub cares-a întâmplat minunea a înfrunzit iar din pământul înroşit de sângele sfântului mucenic a izvorât apă.

Când l-au dus în templul lui Apolo pentru a-l forţa să aducă jertfăel a refuzat şi a cerut ajutorul lui Dumnezeu. Atunci a venit un cutremur, idolul s-a prăbuşit şi s-a sfărâmat, templul s-a dărâmat, toţi cei prezenţi fugind afară speriaţi. Guvernatorul a poruncit atunci ca Vasilisc să fie ucis cu sabia iar creştinii prezenţi dau mărturie cum că au văzut alţi sfinţi venind şi luand sufletul mucenicului şi ducându-l înaintea lui Hristos şi au cumpărat în taină de la călău trupul şi l-au îngropat pe un câmpa rata. În trei zile câmpul a ajuns la rod iar în locul unde era îngropat sfintele moaşte a apărut un izvor de apă tămăduitoare la care se vindecă toţi ce cei gustă din ea.

Când guvernatorul Agripa a fost cuprins de duh necurat a început să-l caute pe Vasilisc pentru a se vindeca, dar nimeni nu îndrăznea să-i spună adevărul. În cele din urmă a găsit ţărână îmbibată cu sânge la locul unde a fost ucis şi a scăpat îndată de duhul necurat, şi a crezut în Hristos.

Troparul Sfântului Mucenic Vasilisc

 Glasul al 3-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Vasilisc, întru nevoinţa sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Vasilisc

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Întru răbdare tare şi ca un bărbat te-ai arătat şi întru minuni prea minunat, arătat purtând înainte numele lui Hristos, ai ruşinat pe chinuitor. Pentru aceasta te cinstim pe tine, Sfinte Vasilisc preacinstite, pururea strigând: Bucură-te frumuseţea cea luminoasă a mucenicilor.

La 22 mai în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfinţii Părinţi de la Sinodul al II-lea ecumenic, de la Constantinopol, din anul 381;
 • Sfântul Mucenic Marcel;
 • Sfântul Ioan Vladimir, cneazul Serbiei;
 • Sfântul Pavel din Peloponez;
 • Sfântul Mucenic Codru;
 • Sfânta Muceniţă Sofia, doctoriţa;
 • Sfântul Mucenic Zaharia de la Prusa.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

 • Calendar ortodox 2019, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie: