Calendar ortodox 2019, 21 aprilie. Sărbătoarea zilei. Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile

calendar-ortodox-2019-21-aprilie-intrarea-domnului-in-iersusalim-florii.jpg

Calendar ortodox 2019, 21 aprilie. Sărbătoarea zilei. Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile
Intrarea Domnului în Ierusalim
foto: doxologia.ro

Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile, este prăznuită la data de 21 aprilie în Calendarul ortodox. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătoarea zilei prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 21 aprilie. Dezlegare la peşte.

Calendar ortodox 2019, 21 aprilie. Sărbătoarea zilei. Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile

Iisus Hristos a intrat în Ierusalim triumfal şi în uralele mulţimilor. Tot poporul auzise de minunea învierii lui Lazăr încununarea tuturor minunilor săvârşite de mântuitor în lucrarea sa de până atunci. Poporul l-a întâmpinat ca pe stăpânul casei care a lipsit şi care se întoarce acasă să restabilească ordinea firească a lucrurilor. Iisus nu le înşeală aşteptările şi redă templului demnitatea e casă de rugăciune alungând tâlharii şi negustorii, dar şi contină să-i vindece pe nevăzători, pe invalizi şi pe toţi cei ce suferă şi cred cu adevărat.

Ierusalimul era plin de iudei veniţi să sărbătorească Paştele, una din cele mai mari sărbători evreişti, cea care amintea de plecarea din Egipt sub îndrumarea lui Moise şi Aaron. Era plin şi de romani, pentru că deşi locul guvernatorului era de obicei în Cezareea Palestinei, la sărbătoare Paştilor acesta veniea la Ierusalim pentru a asigura liniştea şi ordinea în cetate dar mai ales să amintească iudeilor că Templul şi Ierusalimul sunt sub dominaţie străină, iar trupele romane se aflau peste tot în oraş, sfidătoare şi ameninţătoare. Poporul evreu se săturase de ocupaţia romană şi toată suflarea îl aştepta pe Mesia, eliberatorul. Acesta este şi motivul ca cei care Iisus este primit ca un împărat după minunea învierii lui Lazăr, pentru că un om care are puterea de a învia din morţi, cu certitudine are şi puterea de a-i alunga pe romani care par puternici şi invincibili. Perioada Paştelui era plină de semnificaţii pentru poporul ales, amintirea eliberării de sub robia egipteană făcându-i să dorească şi mai mult eliberarea de sub robia romană.

Troparul Intrării Domnului în Ierusalim

Glasul 1

Învierea cea de obște mai înainte de Patima Ta încredințând-o,  pe Lazăr din morți l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta și noi, ca pruncii, semnele biruinței purtând, Ție, Biruitorului morții, strigăm:  Osana Celui dintru înălțime! Bine ești cuvântat, Cel ce vii întru numele Domnului."

Condacul Intrării Domnului în Ierusalim

Bucuria lui Hristos, adevărul, lumina, viața și învierea lumii celor de pe pământ S-a arătat cu a Sa bunătate și S-a făcut chip învierii, dând tuturor dumnezeiască iertare.

La 21 aprilie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Ianuarie
  • Sfântul Mucenic Teodor din Perga Pamfiliei;
  • Sfânta Muceniţă Filipia;
  • Sfânta Muceniţă Alexandra, împărateasa;
  • Sfântul Maximian, Patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Atanasie Sinaitul.

 

Loading...

Citește și

  • Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

  • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.