Calendar ortodox 2019, 20 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Talaleu

Ultima actualizare:

    Sfântul Mucenic Talaleufoto: doxologia.ro
Sfântul Mucenic Talaleufoto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit la data de 20 mai în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Talaleu este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 20 mai.

Sfântul Mucenic Talaleu a fost fiul arhiereului Veruchi şi a fost crescut în bună credinţă. A învăţat meşteşugul doctorilor şi era milostiv şi primitor încât primea la el în casă pe oricine îi cerea ajutorul. Avea milă de săraci şi avea grijă de neputinţele şi de durerile lor. Desori îi lua la el acasă unde-i îngrija unde le slujea ca un rob. Şi deşi erau vremuri încare împăratul Numerian (283-284) îi prigonea pe creştini îl propovăduia cu îndrăzneală pe Hristos. Pe mulţi a vindecat cu priceperea lui de doctor dar pe şi mai mulţi i-a ajutat cu harul pe care Dumenzeu l-a trimis asupra lui. A fost prins când căuta săraci să-i ajute şi dus la judecător unde a mărturisit cu îndrăzneală că este creştin. L-au bătut cu biciul ca să se leapede de credinţa lui dar el mai tare se întărea, l-au chinuit cu foc şi aparate de tortură înfiorătoare dar el tot îl mrturisea pe Hristos. Pentru că era marea agitat l-au pus pe o barcă şi i-au făcut vânt în larg dar marea l-a purtat cât l-a purtat apoi s-a liniştit ca prin minune. L-au aruncat la patru lei înfometaţi şi aceştia au venit la picioarele lui şi se gudurau precum pisicuţele. La sfârşit văzând că nu are ce face a ordonat să fie tăiat cu sabia. Dar mulţi din cei care au văzut răbdarea şi puterea lui au crezut în Hristos şi au murit mărturisindu-l. Aşa a murit mentorul lui care l-a învăţat meşteşugul medicinei, Asteri – tâmplarul, ostaşul Alexandru şi mulţi alţii printre care Sterona, Filerghie, Timotei, Teodula, Macaria.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Patrichie şi a celor dimpreună cu dânsul

 Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Patrichie şi a celor dimpreună cu dânsul

 Glasul al 2-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca o sfinţită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ţie: prin tine toată lumea în pace adâncă se ţine, şi se acoperă de tot eresul nevătămată ca o nebiruită.

La 20 mai în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Cuviosul Memnon;
  • Sfântul Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei;
  • Sfântul Mucenic Arolot;
  • Sfânta Chiriachi;
  • Sfânta Muceniţă Teotimi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net