Calendar ortodox 2019, 20 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Teotim Episcopul Tomisului, Sâmbata lui Lazăr

calendar-ortodox-2019-20-aprilie-sf-teotim-episcopul-tomisului.png

Calendar ortodox 2019, 20 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Teotim Episcopul Tomisului, Sâmbata lui Lazăr
Sfântul Teotim Episcopul Tomisului
foto: doxologia.ro

Sfântul Teotim Episcopul Tomisului este prăznuit la data de 20 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Teotim Episcopul Tomisului este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 20 aprilie. Zi de post.

Calendar ortodox 2019, 20 aprilie. Sfinţii zilei. Sâmbata lui Lazăr

Sâmbăta lui Lazăr este sâmbăta de dinainte de Florii. Biserica ortodoxă sărbătoreşte în această zi ca pe o promisiune a vieţii de apoi. Învierea lui Lazăr este un arhetip al învierii de la sfârşitul lumii. Dacă Iisus a putut învia un mort de patru zile care începuse să şi miroasă este clar că poate învia şi pe oamenii ai căror trupuri s-au descompus după ce sufletul le-a părăsit. Este sâmbăta de dinainte de Săptămâna Patimilor. Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor fac legătura dintre Postul Mare şi Săptămâna Patimilor.

Troparul Intrării Domnului în Ierusalim

Glasul 1

Învierea cea de obște mai înainte de Patima Ta încredințând-o, pe Lazăr din morți l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta și noi, ca pruncii, semnele biruinței purtând, Ție, Biruitorului morții, strigăm: Osana Celui dintru înălțime! Bine ești cuvântat, Cel ce vii întru numele Domnului."

Condacul Intrării Domnului în Ierusalim

Bucuria lui Hristos, adevărul, lumina, viața și învierea lumii celor de pe pământ S-a arătat cu a Sa bunătate și S-a făcut chip învierii, dând tuturor dumnezeiască iertare.

Calendar ortodox 2019, 20 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Teotim Episcopul Tomisului

Sfântul Teotim, era de sorginte daco-romană, născut pe meleagurile Dobrogei de astăzi. A fost părintele duhovnicesc şi învăţător sfinţilor Ioan Cassian şi Gherman ai a păstorit biserica Tomisului în a doua jumătate a secolului al IV-lea. Despre l ştim din scrierile fericitului Ieronim care îl pune în rândul bărbaţilor iluştri ai vremii, numindu-l preot cu mult har, cu dragoste de Dumnezeu, teolog strălucit şi scriitor neobosit. Gânduri ale sfântului Teotim au fost păstrate în florilegiul “Paralele sfinte” ale sfântului Ioan Damaschin iar istoricul Sozomen îl pomeneşte pentru traiul modest şi harul vindecător. Un alt istoric paleocreştin, care poartă numele filosofului grec Socrate, ne dezvăluie că Sfântul Teotim era cunoscut de toată lumea, de la împăraţi şi episcopi la călugări, creştini mireni şi păgâni şi toţi îl respectau pentru evlavia sa şi felul cinstit şi corect în care-şi ducea viaţa.

Sub păstorirea lui plină de dragoste şi înţelepciune, pentru că nu degeaba era numit detoţi “filosoful”, viaţa monahală a Dobrogei înfloreşte fiind considerată “de aur” iar călugării trăitori pe aceste mealeaguri fiind apreciaţi în tot imperiul. Hoardele migratoare pe care cu greu reuşiea să-i îmblânzească cu daruri, cu rugăciuni şi prin sfinţenia vieţii sale îl numea “zeul romanilor”. A fost bun prieten cu Sfântul Ioan Gură de Aur, care i-a trimis în anul 399 misionari pentru nomazii huni. A luat parte la Costantinopol la un sinod local în anul 400 şi i-a luat apărarea sfântuli Ioan Gură de aur împotriva ereticilor Antonin al Efesului şi Epifanie al Ciprului.

În lucrarea “Acta Sanctorium”, despre sfântul Teotim stă scris că în Sciţia, la Tomis, este pomenit Sfântul Teotim episcopul, pe care l-au cinstit chiar şi barbarii necredincioşi pentru minunile pe care le-a făcut şi viaţa sfântă pe care a dus-o.

Este considerat păritele Filocaliei româneşti iar scrierile sale, influenţate de sfinţii părinţi ai bisericii ne vorbesc despre liniştea minţii şi a inimii.

Troparul Sfântului Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Teotim, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului

Glasul al 8-lea

Ca cel ce eşti stâlp al Bisericii lui Hristos, ai surpat eresul lui Arie, Înţelepte Teotime; pentru aceasta Dumnezeu nostru te-a împodobit pe tine, Preafericite Ierarhe Teotim. Cu rugăciunile tale păzeşte, preasfinte, întreaga turmă şi cetatea tomitană.

La 19 aprilie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul mucenic Pafnutie;
  • Sfinţii Socrat şi Dionisie;
  • Sfântul Agatanghel;
  • Preacuviosul Gheorghe Marturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei.
Loading...

Citește și

  • Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

  • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.