Calendar ortodox 2019, 2 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Mamant

calendar-ortodox-2019-02-septembrie-sf-mucenic-mamant.png

Calendar ortodox 2019, 2 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Mamant
Sfântul Mucenic Mamant
foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Mamant este prăznuit la data de 2 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Mamant este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 2 septembrie.

Calendar ortodox 2019, 2 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Mamant

Sfântul Mucenic Mamant era de loc din Paflagonia . El s-a născut în închisoarea Gangra în timpul prigoanelor împotriva creştinilor iar părinţii săi se numeau Theodot şi Rufina. Părinţii săi au fost ucişi imediat după naşterea sa iar micul orfan a fost crescut de o văduvă de neam bun, Amia după numele ei. Abia la cinci ani Sfântul Mucenic Mamant a rostit primul cuvânt, mamă, de unde i se trage şi numele. La 15 ani i-a venit rândul lui la martiriu întrucât a refuzat să jertfească idolilor diavoleşti. Pentru fapta să a îndurat chinuri inimaginabile şi înfiorătoare. După ce au obosit să-l tortureze văzând că nu au nici un fel de succes l-au aruncat în mare, aproape de Cezareea dar un înger al Domnului l-a scos din apă şi l-a dus pe un munte înalt. Aici Sfântul a petrecut cu post şi rugăciune iar prin nevoinţele la care s-a supus de bunăvoie a ajuns aşa bineplăcut lui Dumnezeu încât animalele sălbatice îi dădeau ascultare. Viaţa lui a făcut să înflorească pustiul iar prin îngănduiniţa lui Dumnezeu caprele sălbatice veneau şi-l lăsau să le mulgă iar laptele îl dădea sărmanilor. Ura pentru creştinătate a prefectului oraşului l-a făcut să trimită pe ostaşi să-l aducă la judecată iar Sfântul Mucenic Mamant  s-a prezentat în faţa guvernatorului însoţit de un leu şi s-a prezentat ca fiind rob al lui Hristos. A refuzat iar  să aducă jertfă idolilor şi a fost supus la chinuri îngrozitoare apoi l-au străpuns cu suliţa în pântece. Rănit de moarte s-a retras într-o peşteră la marginea cetăţii unde şi-a dat duhul în mânile lui Dumnezeu. El este pomenit încă din anul 275, în Cezareea Capadociei, ca fiind martirizat în timpul domniei împăratului Aurelian (214-275)

Troparul Sfântului Mucenic Mamant

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Începutului de an bisericesc, sau al Indictionului

 Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu toiagul care ţi s-a dat de la Dumnezeu, sfinte, păstoreşte poporul tău la păşune aducătoare de viaţă. Iar fiarele cele nevăzute şi sălbatice sfărâmă-le sub picioarele celor ce te laudă pe tine. Că toţi, cei ce suntem în primejdii, te avem pe tine, Sfinte Mamant, părtinitor fierbinte.

La 2 septembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfinţii şi Drepţii Eleazar şi Fineas, preoţi ai Vechiului Legâmant;
 • Sfinţii 3.628 de Mucenici din Nicomidia;
 • Sfântul Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595);
 • Sfântul Diomid;
 • Sfinţii Mucenici Aitala si Amun.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2019, august. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, Adormirea Maicii Domnului, 15 august

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna august, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.

 • Calendar ortodox 2019, septembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna septembrie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.