Calendar ortodox 2019, 19 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Ioil

calendar-ortodox-2019-19-octombrie-sf-prooroc-ioil.png

Calendar ortodox 2019, 19 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Ioil
Sfântul Proroc Ioil
foto: doxologia.ro

Sfântul proroc Ioil este prăznuit la data de 19 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul proroc Ioil este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 19 octombrie.

Calendar ortodox 2019, 19 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul proroc Ioil

Sfântul proroc Ioil a fost fiul lui Fanuel din Tribul Ruben şi a trăit şi a profeţit cu 800 de ani înainte de Hristos, în vremea regelui Ioaş. Numele lui, Ioil, se tălmăceşte “dragostea lui Dumnezeu, ori pârgă, sau începătură a lui Dumnezeu”, şi este cel de-al doilea profet “mic” al Vechiului Testament. Cartea sa este scurtă dar este una din cele mai profunde şi mai tulburătoare a Veciului Testament. El profeţeşte o invazie a lăcustelor, o năvală a păgânilor, robia babiloniană şi căderea Ierusalimului dar “printre rânduri” descoperi ziua Domnului. Ioil predică oamenilor despre pocăinţă, ne dezvăluie că postul este bine plăcut lui Dumnezeu şi că prin post putem câştga mila Lui. Profeţeşte despre pogorârea Duhului Sfânt peste apostoli şi a harului lui Dumnezeu peste toţi oamenii dar şi despre înfricoşătoarea şi nemitarnica Judecată de Apoi. Aşa cum Sfântul Proroc Isaia este numit profetul lui Hristos, Ioil este profetul Cincizecimii şi tot el a profeţit despre restaurarea lui Dumnezeu a poporului său ca urmare a căinţei sale.

Troparul Sfântului Prooroc Ioil

Glasul al 2-lea

A proorocului Tău, Doamne, Ioil pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm: mântuieşte sufletele noastre!

 La 19 octombrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Uar, şapte dascăli, fericita Cleopatra şi a fiului ei, Ioan;
 • Şase cuvioşi mucenici din pustie, care s-au nevoit împreună cu Sfântul Uar;
 • Sfântului Sfinţit Mucenic Sadot şi cei împreuna cu dânsul, o sută douăzeci de mucenici;
 • Sfântul Leontie filosoful;
 • Sfinţii Felix, preotul, şi Eusebie, diaconul;
 • Sfântul Cuvios Ioan de la Rila (Bulgaria), făcătorul de minuni.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2019, septembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna septembrie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.

 • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2019, luna noiembrie

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna noiembrie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna noiembrie are trei sărbători religioase importante: Soborul Sf. Arhangheli şi Gavril şi al tuturor cereştilor puteri, Odovania sau Intrarea Maicii Domnului în biserică şi Sf. Andrei apostolul românilor.