Calendar ortodox 2019, 19 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios loan Paleolavritul

calendar-ortodox-2019-19-aprilie-sfantul-cuvios-loan-paleolavritul.jpg

Calendar ortodox 2019, 19 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios loan Paleolavritul
Sfântul Cuvios loan Paleolavritul
foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul este prăznuit la data de 19 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios loan Paleolavritul este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 19 aprilie. Zi de post.

Calendar ortodox 2019, 19 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios loan Paleolavritul

Locaşul Cuviosului Hariton sau Lavra Veche se afla în pustiul Palestinei cel mai aproape oraş fiind Ierusalimul, şi era prima lavră construită de sfântul Hariton. În acea larvă şi-a găsit loc de nevoinţă şi Cuviosul Ioan care s-a lipit de Dumnezeu încă din tinereţe dăruindu-i inia sa plină de dragoste aşa cum este scris: “Iar mie a mă lipi de Dumnezeu bine este”.

 El a luat crucea grea a vieţii monahiceşti şi a trecut cu vederea plăcerile lumii deşarte şi mândria şi-a părăsit locurile părinteşti mergând să se nevoiască în Ţara Sfântă. Pentru că a arătat multă sârguinţă în în înfrânarea patimilor trupeşti şi pentru viaţa lui îmbunătăţită a fost învrednicit de pustnicii cei de demult cu dregătoria preoţească. Viaţa pe care o ducea, rugăciunile de toată noaptea, nevoinţele de multe feluri şi posturile lungi l-au subţiat atât de tare că în ochii lor părea un înger pământesc. A dus o viaţă desăvârşită şi îndelungată, plăcută lui Dumnezeu şi când s-a dus la Domnul sufletul lui a fost luat de îngeri şi dus în Împărăţia Cerurilor. I se mai spune Ioan al “peşterii celei vechi” deoarce în lavra în care s-a nevoit era înainte peşteră de tâlhari. Sfântul Hariton a fost făcut captiv de tâlhari şi legat în acea peşteră, dar a fost dezlegat prin minune iar tâlharii au murit toţi după ce au băut vin otrăvit cu venin de şarpe. Aşa că a găsit în acea peşteră toată comoara tâlharilor, aur şi alte bogăţii, şi de aceea a chemat fraţii şi a zidit acolo mănăstire, iar Cuviosul Ioan s-a nevoit, în acea peşteră veche şi a slujit în biserică, de aceea a primit numele "al peşterii celei vechi".

Troparul Sfântului Cuvios Ioan de la Lavra Veche

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Ioan. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioan, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

La 19 aprilie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul mucenic Pafnutie;
  • Sfinţii Socrat şi Dionisie;
  • Sfântul Agatanghel;
  • Preacuviosul Gheorghe Marturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei.
Loading...

Citește și

  • Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

  • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.