Calendar ortodox 2019, 18 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Chiril, episcopul Ierusalimului

calendar-ortodox-2019-18-martie-sf-chiril-ierusalim.png

Calendar ortodox 2019, 18 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Chiril, episcopul Ierusalimului
Sfântul Ierarh Chiril, episcopul Ierusalimului
foto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Chiril este prăznuit la data de 18 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Chiril este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 18 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2019, 18 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Chiril, episcopul Ierusalimului

Sfântul Ierarh Chiril s-a născut din părinţi dreptcredincioşi şi a crescut în învăţăturile dreptei credinţe. A îmbrăcat haina monahală în vremea marelui împărat Constantin şi i-a urmat în tronul episcopal feiricitului Maxim care a trecut din viaţa aceasta în cea fără de moarte în anul 350. El a apărat dreapta credinţă cu multă iscusinţă. Bun cunoscător al dogmelor apostolice şi cu multă râvnă duhovnicească a dovedit erorile ereziilor lui Arie, Macedonie şi Manent motiv pentru care şi-a atras multă ură din partea ierarhilor eretici.

Sfntului Chiril i s-a arătat pe cer o cruce luminoasă chiar deasupra Golgotei şi el l-a înştiinţat pe împăratul Constanţiu care înclina spre erezie abătându-se de la dreapta credinţă. El a dus o mare luptă cu Acachie, episcopul arian al Cezareei Palestinei pentru întâietatea tronului, şi datorită uneltirilor ereticilor a fost depus de trei ori din scaunul episcopal. Sfântul Grigorie de Nysa a vizitat Ierusalimul şi i-a găsit pe creştini în dreapta credniţă mărturisind pentru sfântul Chiril

În vremea lui Chiril Ierusalimul se împuţinase de creştini şi puterea iudeilor se întărise din nou. Ei strângeau să ridice din nou templul lui Solomon dar Sfânul Chiril se ruga la Hristos să le curme lucrarea şi să împiedice lucrarea. Într-o noapte s-a făcut cutremuri mare în Ierusalim şi tot ce ridicaseră s-a prăbuşit, ba mai mult si mare parte din ce mai rămăsese din templul lui Irod. Iudeii s-au minunat mai ales că a doua zi toate uneltele le-au pierit arse de un foc venit din cer iar hainele lor au fost însemnate cu sfânta cruce, de nu au putut în nici un fel să o spele sau să o şteargă.

Abia în timpul împăratului Teodosie cel mare s-a liniştit tulburarea şi Chiril a putut păstori în pace turma lui Hristos. A făcut-o cu cinste încă timp de opt ani şi a lăsat multe scrieri de folos creştinilor şi Bisericii şi apoi a adormit întru Domnul.

Troparul Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Chiril, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Tunet Dumnezeiesc, trâmbiţă duhovnicească, săditorule al dreptei credinţe şi stârpitorule al eresurilor, plăcutule al Preasfintei Treimii, arhiereule mare, Sfinte Chiril, cu înge­rii împreună stând înainte, ne­încetat roagă-te pentru noi toţi.

La 18 martie  în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Zece mii de mucenici;
  • Sfinţii Mucenici Trofim, Evcarpion şi cei împreună cu dânşii;
  • Maria, sora lui Lazar;
  • Sfântul Nicolae Velimirovici.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

  • Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.