Calendar ortodox 2019, 18 august. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru

calendar-ortodox-2019-18-august-flor-si-lavru-ermil-serapion-si-polien-manastirea-sucevita.jpg

Calendar ortodox 2019, 18 august. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru
Martiriul sfinţilor Flor şi Lavru şi al Sfinţilor Ermil, Serapion şi Polien
fresca Mănăstirii Suceviţa

Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru sunt prăznuiţi la data de 18 august în calendarul ortodox. Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru între între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 18 august.

Calendar ortodox 2019, 18 august. Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru

Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru erau fraţi originari din Iliria, de meserie zidari, sau cioplitori de piatră cum se numeau atunci. Ei au fost ucenicii sfinţilor Proclu şi Maxim, care nu i-au învăţat doar meseria ci şi viaţa creştinească cea bineplăcută lui Dumnezeu. După ce meşterii şi-au primit cununile muceniceşti ucenicii lor au fost angajaţi să zidească un templu pentru păgâni. Ei munceau la ziduri iar banii pe care-i primeau îi împărţeau săracilor învăţându-i dreapta credinţă. Ziua ciopleau piatră şi noaptea aduceau slavă lui Dunmezeu cu post şi rugăciuni. În timp ce lucrau un ciob de piatră a sărit în ochiul fiului lui Merentie întâiul născut al preotului ce urma să slujească în templu. Atunci când marele preot şi-a văzut băiatul, pe Atanasie, lovit şi plin de sânge a venit cu mânie mare asupra cioplitorilor considerându-i vinovaţi de lovirea fiului lui drag. Cei de faţă l-au împiedicat lundu-le apărarea şi mărturisindu-le nevinovăţia. Flor şi Lavru l-au luat pe Atanasie la ei acasă şi în genunchi şi cu rugăciune au însemnat ochiul copilului cu semnul crucii iar ochiul pe loc s-a vindecat. Fiind de faţă, Merentie, mare preot păgân a văzut cu ochii lui minunea şi puterea adevăratului Dumnezeu şi de atunci s-a botezat şi a mărturisit pe Hristos, mai târziu suferind moarte martirică prin foc.

După ce au terminat de construit templul Sfinţii Flor şi Lavru au pus în vârf o cruce şi au chemat pe toţi creştinii spre a sfinţii templul în numelele lui Iisus Hristos, aducând slavă lui Dumnezeu cu rugăciuni de toată noptea. Auzind întâmplaerea păgânul guvernator al Iliriei a omorât şi pedepsit mulţi creştini, iar pe Flor şi Lavru i-a aruncat într-un puţ adânc şi i-a acoperit cu gunoaie. Când au fost descoperite, moaştele lor au fost mutate la Contantinopol.

Troparul Sfinţilor Mucenici Flor şi Lavru

Glasul al 4-lea

Pe preaîmpodobita şi de Dumnezeu înţelepţita doime cea prealuminoasă, pe Fericitul Flor şi pe Preacinstitul Lavru, după vrednicie să-i lăudăm credincioşii, căci aceştia cu osârdie au propovăduit în chip văzut tuturor, pe Treimea Cea Nezidită. Pentru aceasta, pătimind până la sânge, s-au încununat cu cunună prealuminoasă şi se roagă lui Hristos Dumnezeu, ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfinţilor Mucenici Flor şi Lavru

glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Pe mucenicii cei binecredincioşi şi cugetători de Dumnezeu, pătimitorii lui Hristos, cu preamărire îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Flor şi pe Lavru, ca să câştigăm prin rugăciunile lor dar şi milă şi să ne mântuim de năpaste şi din primejdii, de urgie şi de mâhnire, în ziua judecăţii.

La 18 august în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfinţii Mucenici Ermi, Serapion şi Polien;
 • Sfântul Ioan de Rila, ocrotitorul Bulgariei
 • Sfânta Muceniţă Iuliani (Iuliana);
 • Sfântul Mucenic Leon;
 • Patru Sfinţi sihaştri, care în pustiu cu pace s-au săvârşit;
 • Patriarhii Constantinopolului: Ioan şi Gheorghe;
 • Sfinţii Barnabas şi Sofronie;
 • Sfântul Arsenie cel Nou, din Paros.

 

Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2019, august. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, Adormirea Maicii Domnului, 15 august

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna august, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.

 • Calendar ortodox 2019, septembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna septembrie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.