Calendar ortodox 2019, 17 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu

calendar-ortodox-2019-17-martie-sfantul-cuvios-alexie.png

Calendar ortodox 2019, 17 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu
Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu
foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Alexie este prăznuit la data de 17 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Alexie este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 17 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2019, 17 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu

În vremea împăraţilor creştini Arcadie (395-408) şi Onorie (395-423) trăia în Roma un nobil înstărit ce purta numele de Eufimian. El avea 3.000 de de slugi şi se împbrăca numai în mătase şi în aur. El ducea o viaţă cinstită făcând mult bine, hrănea pe săraci, pe văduve, pe străini şi avea grijă de bolnavi. Soţia lui, Aglaida, era femeie credincioasă, cu frică de Dumnezeu, milostivă şi îndurătoare dar nu era roditoare. Se ruga la Dumnezeu zi şi noapte să-i dăruiască şi ei un prunc şi Dumnezeu şi-a amintit de ea şi pântecele ei a prins rod şi l-a născut pe Alexie. A fost bucurie mare acum în familia împlinită. Cel mic primiea tot ce dorea şi la şase ani a fost dat la învţătură, la gramatică, retocrică şi cărţile bisericeşti. Cel mai mult i-a plăcut Dumnezeiasca Scriptură. Când Alexie a ajuns la vârsta cuvenită căsătoriei Eufimian a zis să-i găsească soaţă şi să-i facă nuntă lucru ce a bucurat-o foarte pe Aglaida mama sa. L-au logodit cu o fecioară de neam împărătesc i-au cununat în biserica sfântului Bonifaciu şi au făcut nuntă mare.

În noaptea nunţii Alexie a intrat în camera tinerei mirese, i-a dat inelul înpachetat într-o eşarfă de purpură şi i-a zis lă le păzească. Apoi s-a dus în altă cameră, s-a dezbrăact de tot ce avea de preţ, s-a îmbrăcat în haine sărăcăcioase şi a plecat în port unde s-a îmbarcat pe o corabie ce mergea spre Laodiceea. A călătorit Alexie în Edesea unde a văzut chipul lui Hristos trimis de acesta în dar regelui Avgar, a dăruit tot ce avea şi s-a aşezat la cerşit în pridvorul bisericii Preacuratei Născătoare de Dumenzeu, postind mereu hrănindu-se doar cu pâine şi apă. Se împărtăşa în fiecare duminică şi împărţea tot ce primea cu alţi săraci.

Părniţii lui cnd au aflat că a fugit mult l-au căutat şi nu au pregetat nici un efort de a afla unde este, au ajuns chiar la Edesa unde au dat milostenie săracului Alexie dar nu l-au cunoscut. A stat 18 ani la acea biserică până când un învăţat s-a rugat la Maica Domnului să-i arate pe Omul lui Dumnezeu şi a primit semn că săracul din pridvoul bisericii este omul pe care-l caută. Când a venit învăţatul şi i-a arătat cinstire multă toţi au ştiut dar Alexie s-a speriat pentru că nu-i plăcea slava cea lumească şi a lăsat tot şi a fugit iar. A urcat pe o corabie pentru a merge în Ciciclia dar o furtună mare a îndreptat corabia la Roma. Alexie a văzut în asta un semn de la Dumnezeu şi a mers şi a cerut găzduire la tatăl său iar Eufimian auzit că este un străin sărac din străinătate şi-a amintit de fiul perdut şi l-a primit. Eufimian îi trimitea mâncare iar Alexie o împărţea cu alţi săraci, noaptea se ruga şi duminica mergea la biserică. Slugile îl necăjeau mai mereu, îl loveau, îl trăgeau de păr sau aruncau cu lături şi cu gunoaie în el sau îl batjocoreau în fel şi chip, ar el nimic nu zicea ci pe toate cu mulţumire le primea. El stătea sub fereasta miresei lui care rămăsese acolo să-l aştepte nemai trebuindu-i alt soţ. Alexie stătea noaptea şi asculta jalea mamei lui şi pe a soţiei lui dar dragostea de Dumnezeu pe care o avea biruia tristeţea din sufletul lui.

Şaptesprezece ani a stat ca cerşetor în casa părinţilor săi şi nimeni nu a ştiut cine este. Când a simţit că i se apropie moartea a scris pe o hârtie toată viaţa lui în amănunt, împreună cu taine pe care numai mama lui sau soaţa lui le ştiau, şi şi-a cerut iertare pentru mâhnirea pe care le-o pricinuise.

Apoi papa Inocenţiu a primit vis să-l caute pe omul lui Dumnezeu şi a dat sfoară în cetat pentru a-l găsi. L-au căutat peste tot dar nicăieri nu l-au aflat.

Apoi la sfânta Liturghie s-a auzit glas în altar că omul lui Dumezeu îşi dă sufletul în casa lui Eufimian. Împăratul şi Papa s-au minunat şi l-au întrebat ce minune ascunde în casele sale. Acesta le-a răspuns că nu ştie dar să meargă împreună să cerceteze şi a mers cu alai împărătesc acasă. Când au ajuns, sluga care-i ducea mâncare lui Alexie l-a întrebat pe stăpânul său: “oare nu săracul de care am grijă este omul lui Dumnezeu, că tare se mai nevoieşte”. Căutându-l l-au găsit mort, ţinând hârtia strâns în mână. Împăratul a dat ordin ca tupul să fie pus pe pat de cinste şi el însuşi a citit povestea vieţii lui, şi toţi s-au cutremurat. Apoi a fost dus în mijlocul cetăţii şi a grăit spre popor: Vniţi să-l vedeţi pe acela pe care credinţa noastră îl căuta. Mulţi au veit şi toţi cei care se atingeau de el se vindecau. O săptămână s-au perindat pe la el şi tot poporul voia să-l atingă. Apoi i-a făcut împăratul raclă de marmură împodobită cu aur şi smarald, iar când i-au aşezat trupul înăuntru îndată s-a umplut de miri plăcut mirositor, iar toţi cei ce se ungeau cu acel mier se vindecau de orice neputinţă aveau.

Troparul Sfântului Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu

 Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Alexie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Sabin Egipteanul

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Preacinstita prăznuire a Prea­fericitului Alexie săvârşind as­tăzi, cu dreapta credinţă să-l lăudăm, zicând: bucură-te, po­doaba cea desfătată a cuvioşilor!

Glasul 2

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Casa părinţilor tăi ca pe o casă străină socotind-o, ai ră­mas lângă ea, în chipul sără­ciei; iar după mutarea din viaţă, cununa măririi primind, te-ai arătat minunat îngerilor din cer şi bucurie oamenilor pe pământ, Sfinte Părinte Alexie, omule al lui Dumnezeu.

La 17 martie  în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Pavel;
  • Sfântul Cuvios Teostirict Marturisitorul;
  • Sfântul Mucenic Marin;
  • Sfântul Patrick, episcopul şi luminatorul Irlandei (383-461).
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

  • Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.