Calendar ortodox 2019, 17 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia

calendar-ortodox-2019-17-mai-sfantul-apostol-andronic-si-sotia-sa-iunia.png

Calendar ortodox 2019, 17 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia
Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia
foto: doxologia.ro

Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia sunt prăznuiţi la data de 17 mai în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia sunt între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 17 mai. Dezlegare la peşte.

Calendar ortodox 2019, 17 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia

Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia, care nu i-a fost numai soţie ci şi sprijin devotat în credinţă şi în tot ce a înfăptuit, a fost cunoscut ca unul din cei 70 de apostoli, care au crezut în Histos mai înainte ca Sfântul Apostol Pavel să apuce drumul Damascului, aşa cu chiar el mărturiseşte în epistola sa către Romani: “Închinaţi-vă lui Andronic şi Iuniei, rudeniile mele şi împreună robiţi cu mine, care sunt vestiţi între apostoli şi care au crezut în Hristos mai înainte de mine.” Sfântul Andronic a fost propovăduitor şi învăţător, a alergat pretutindeni fără odihnă şi a smuls din rădăcină înşelăciunea idolească arătând adevărul lui Hristos. A fost episcop al întregii Panonii, nu a stat niciodată pe loc şi nu s-a stabilit niciunde. A avut alături pe Iunia care a murit pentru lume şi a vieţuit numai pentru Hristos şi pe mulţi au adus la lumina dreptei credinţe. Împreună au dărâmat temple idoleşti şi au zidit biserici Dumnezeieşti, au gonit duhuri necurate din oameni şi au vindecat patimile neputiincioşilor. Ei au plătit datoria de obşte a firii primind cununa muceniciei după ce au suferit multe din partea celor necredincioşi. Moaştele lor s-au dezvăluit singur în Evghenia şi pe mulţi au tămăduit care s-au rugat lui Dumnezeu înaintea lor.

Troparul Sfinţilor Apostoli Andronic şi al soţiei sale, Iunia

 Glasul al 3-lea

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

 Condac, glasul al 8-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Pe steaua cea prealuminoasă, care cu lumina dumnezeieştii înţelepciuni a luminat neamurile, pe Andronic, apostolul lui Hristos, împreună cu înţeleapta Iunia, care s-a nevoit cu dânsul în propovăduire, să-i lăudăm, strigând: rugaţi-vă neîncetat lui Hristos pentru noi toţi.

La 15 mai în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântului Nicolae din Metsovo;
  • Sfântului Mucenic Solohon;
  • Sfinţii Mucenici Pamfamir şi Pamfilon;
  • Sfinţii Cuvioşi Nectarie şi Teofan, ctitorii Manastirii lui Varlaam, din Meteora.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

  • Calendar ortodox 2019, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie: