Calendar ortodox 2019, 17 august. Sfinţii zilei. Sfântul Gheorghe Pelerinul

Ultima actualizare:

    Sfântul Gheorghe Pelerinulfoto: doxologia.ro
Sfântul Gheorghe Pelerinulfoto: doxologia.ro

Sfântul Gheorghe Pelerinul este prăznuit la data de 17 august în calendarul ortodox. Sfântul Gheorghe Pelerinul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 17 august.

Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în localitatea Şugag, astăzi în judeţul Alba, dar atunci era în imperiul Habsburgic. De copil nu îi plăcea să mult, postea, iubea singurătatea, îi plăcea să se roage la biserica satului sau se retrăgea în locuri numai de el ştiute unde făcea metanii şi cugeta la cele dumnezeieşti. La 24 de ani şi-a luat ca soaţă pe Pelaghiam o tânără credincioasă iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu cinci copii. Ca soţ şi tată nu l-a pus mereu pe Dumnezeu înainta aptelor lui şi a căutat mai întâi dreptatea şi împărăţia lui Dumnezeu. În anul 1883, după 14 ani de căsnicie, având binecuvântarea soţiei lui, a plecat în pelerinaj la Ierusalim, împreună cu mai mulţi consăteni. A mers pe jos până la Constanţa şi mai apoi cu vaporul până la Ierusalim având asupra lui doar Psaltirea şi Evanghelia. A mers 40 de zile de trei ori pe zi la Sfântul Mormânt, a văzut cu ochii lui Ierihonul, Nazaretul, Betleemul, iordanul şi muntele Tabor. La peşterea sfântului Xenofont un pusnic i-a profeţit că nu se va călugări ci va rămâne veşnicul pelerin, din loc în loc, în lipsă, sărăcie şi rugăciune neîncetată, aceasta fiind  calea pentru mântuirea sufletului său şi aprinderea credinţei în sufletele altor oameni. În Egiptul de Sus a dus 40 de zile viaţă aspră de post şi nevoinţă unde diavolul i s-a arătat în felurite feluri. L-a biruit prin credinţă în multe feluri şi s-a izbăvit de ispitele firii  iar apoi a mers iar la mormântul Mântuitorului şi cum în intrat în biserică, lumânarea din mâna lui s-a aprins singură semn că rugăciunile lui şi postul a fost bineplăcute Domnului. După Ţara Sfântă a vizitat şi Sfântul Munte şi s-a întors acasă după trei ani de pelerinaj. El nu a stat mult timp în Şugag ci a plecat într-un veritabil apostolat, pelerin în ţara sa, mergea din biserică în biserică prin ţinuturile Sibiului, Făgăraşului şi Braşovului unde se ruga toată noaptea, desculţ şi cu capul descoperit aşa cum a promis lui Hristos când diavolul l-a ispitit furându-i ghetele şi căciula. În anul 1985 s-a stabilit până la sfârşitul vieţii sale lumeşti la Piatra Neamţ, unde a primit o cameră în clopotniţa bisercii Sfântul Ioan domnesc, ctitorie a lui Ştefan cel Mare. Curânt toată lumea îl preţuia ca pe un sfânt în viaţă de la călugări la preoţi şi mireni. Dormea cel mult trei ore pe noapte, înălţa continuu rugăciuni. Mergea la Bistriţa unde-i era dragă icoana Sfintei Ana, iar la Sihăstria îşi săpa o groapă de unde ieşea după ce se ruga o zi întreagă şi-i spunea satisfăcut stareţului Ioanichie: “Astăzi am fost în cer!”

Nenumărate sunt minunile care s-au petrecut în prejma Sfântului Gheorghe şi sunt amintite mai ales că s-au petrecut în vremuri moderne, iar moştele sale au ales singure să meargă la gropniţa Mănăstirii Văratec unde se află şi astăzi.

Troparul Sfântului Gheorghe Pelerinul

Glasul 1

Pe nevoitorul cel mare și următorul sihaștrilor, pe fericitul pelerin al lui Hristos în cântări să-l cinstim, strigându-i cu evlavie: Sfinte Gheorghe, prin rugăciunile tale, luminează calea vieții noastre!

Condacul Sfântului Gheorghe Pelerinul

glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Toată viața cu credință lui Hristos urmând, ai lăsat toate pentru numele cel sfânt al Lui și în lume L-ai vestit, Sfinte Gheorghe, nici încălțăminte purtând, nici două haine având, și nici capul, fericite, acoperindu-ți; pentru aceasta, strigăm: Bucură-te, vas al alegerii!

La 17 august în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Miron
  • Sfinţii Mucenici Straton, Filip, Evtihian şi Ciprian;
  • Sfinţii Mucenici Tirs, Levchie, Coronat, cu soţiile lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net